Bergmanis: Baltijas valstu sarunām par kopīgiem bruņojuma iepirkumiem redzami iedīgļi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Baltijas valstu sarunās par iespējām veikt kopīgus bruņojuma iepirkumus ir redzami šo plānu iedīgļi, tomēr pagaidām vēl ir pāragri runāt par konkrētiem termiņiem lēmumu pieņemšanai, apliecināja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Kā piemēru, par kuru pastāv iespēja vest sarunas, ministrs norādīja uz Baltijas valstu rīcībā esošajām pašgājējartilērijas iekārtām, kurām tiek izmantota viena veida munīcija.

Bergmanis arī pastāstīja, ka šodien notikušās Baltijas valstu aizsardzības ministru apspriedes laikā tika pārrunāta NATO paplašinātās klātbūtnes sauszemes kaujas grupu darbība Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Ministri apsprieduši šajā jautājumā gūtās atziņas, kā arī to, kā virzīties uz priekšu. Politiķis vērsa uzmanību, ka nākamgad Latvijā savus karavīrus izvietos arī Slovākija un Čehija. Tāpat apspriesta iespēja par sauszemes kontingentu kopīgām mācībām, kā arī iesākta saruna par iespēju ciešāku koordināciju veidot arī pretgaisa aizsardzības un jūras spēku jomā, norādīja Bergmanis.

Ministrs vērsa uzmanību, ka Latvija no savas puses pretgaisa aizsardzības jomā ir noslēgusi līgumu ar Dāniju par pretgaisa aizsardzības ieroču iegādi.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Šodien sarunās tika akcentēts tas, ka gan Latvija, gan Lietuva ir apstiprinājusi aizsardzības budžeta finansējumu nākamajam gadam 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta, un ka Igaunijas finansējuma apjoms ir vēl lielāks. Tāpat pārrunāta sadarbība aizsardzības jomā arī Eiropas Savienības līmenī.

Tā šogad bija otrā Baltijas valstu aizsardzības ministru šāda formāta tikšanās, kurā tika apspriesta arī Baltijas valstu loma starptautisko miera misiju nodrošināšanā. Tika pārrunāti arī jautājumi, kurus plānots sīkāk apspriest nākošajā gadā Briselē paredzētajā NATO valstu samitā.

Kā ziņots, Liepājā notika Bergmaņa, Lietuvas aizsardzības ministra Raimunda Karobļa un Igaunijas aizsardzības ministra Jiri Luika tikšanās, lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu