Šadurskis: Līdz VDK dokumentu publiskošanai, ierobežotas pieejamības statuss «čekas maisiem» jāsaglabā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Lai nepadarītu Ministru kabineta (MK) darbu, izdodot noteikumus par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publiskošanu, bezjēdzīgu, ierobežotas pieejamības statuss dokumentiem, kas satur personu datus, līdz tam jāsaglabā, žurnālistiem atzina izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šadurskis skaidroja, ka patlaban likums, saskaņā ar kuru strādā VDK Zinātniskās izpētes komisija, paredz noteiktu kalendāro plānojumu gan zinātniskās izpētes veikšanai, gan arī attiecīgo noteikumu par dokumentu publiskošanu sagatavošanai un pieņemšanai.

«Mana sajūta ir, ka līdz 31.oktobrim, lai nepadarītu valdības darbu, izdodot MK noteikumus, bezjēdzīgu, ir jāsaglabā ierobežotas pieejamības statuss VDK dokumentiem, kas satur personu informāciju. To, kas nesatur - tā jau ir publiska,» teica ministrs.

Viņš uzsvēra, ka šāds ierosinājums nenozīmē ne dokumentu publiskošanas vilcināšanu, ne arī atlikšanu. «Lai ministru kabineta noteikumiem būtu jēga, kārtību izstrādājot, tad šis statuss būtu jāsaglabā,» vēlreiz pauda politiķis.

Kā ziņots, Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK apspriešanai koalīcijā sagatavojusi likuma grozījumu projektu, kas paredzēs VDK dokumentus nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Šāds priekšlikums iesniegts, lai atvieglotu šo dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem līdz 2018.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu