Kučinskis uzsver, ka no e-veselības nevar atkāpties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pārejot uz e-veselības sistēmu, sākotnēji var rasties grūtības, telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes» teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš norādīja, ka jebkurā jaunā sistēmā, kuru cilvēki sāk apgūt, sākotnēji var rasties problēmas. Taču, ņemot vērā, ka daudzi ārsti šajā sistēmā jau strādā, problēmas var būt tikai pirmajā periodā.

Premjers uzsvēra, ka sistēma ir jāievieš un no tā nevar atkāpties.

Viņaprāt ģimenes ārstu darbs kļūs ļoti caurskatāms un parādīsies līdzekļi, ko varētu izmantot efektīvāk.

Kā ziņots, lauku ģimenes ārstiem esot bažas, ka janvārī e-veselības dēļ Latvijas veselības aprūpē sāksies haoss. Patlaban nav garantijas, ka e-veselības sistēmas dēļ no 1.janvāra, kad tā būs jālieto obligāti, nesāksies haoss Latvijas veselības aprūpē, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sacīja deputāte un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska (ZZS).

Viņa uzsvēra, ka problēma nav formālā līgumu noslēgšana ar lietotājiem, kas arvien pieaug, bet gan sistēmas reālā darbība, jo patlaban pastāv bažas, ka no janvāra cietīs tieši pacienti.

Kozlovska sacīja, ka e-veselības trūkumu dēļ pacienti pie ģimenes ārsta pēc receptes nāk atkārtoti, ģimenes ārsti strādā pēc darbalaika un pat brīvdienās, jo lēnās sistēmas darbības dēļ nespēj sarakstīt receptes un darba nespējas lapas darba laikā tā, lai neciestu pacienti.

Deputāte norādīja, ka pirmdien sistēma nav darbojusies visā Latvijā, turklāt parādījusies jauna problēma - kāda ģimenes ārste saskārusies ar problēmu, ka receptē norādītais medikamentu skaits, nonākot līdz aptiekai, desmitkāršojies, un, tā kā Nacionālā veselības dienesta (NVD) atbalsta tālrunis darbojas tikai līdz plkst.20, ārste mēģinājusi pašas spēkiem anulēt visas kļūdainās receptes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu