Vēsturnieki atbalsta VDK dokumentu nodošanu arhīvam, aicinot to paveikt līdz janvārim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija atbalsta Satversmes aizsardzības birojā esošo VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam un aicina to paveikt līdz janvārim, aģentūru LETA informēja Latvijas vēstures institūta sekretāre, komisijas administratīvā sekretāre Marta Starostina.

Vēsturnieki atbalsta arī Totalitārisma seku dokumentēšanas centra nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Starostina norādīja, ka Satversmes aizsardzības birojā atrodas mazāk nekā 0,2% no VDK dokumentiem, kuri atrodas Latvijas teritorijā, bet 99,8% ir Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīvā, Personāla dokumentu valsts arhīvā, zonālajos arhīvos un tiesu arhīvos.

Komisija jau šī gada aprīlī aicināja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Gaidi Bērziņu (VL-TB/LNNK) un deputātu Andreju Judinu (V) nodot Totalitārisma seku dokumentēšanas centru zinātniskajai institūcijai - Latvijas Universitātei. Tomēr likumprojekts palika bez virzības, atgādināja Starostina.

Tāpat komisija oktobrī vērsās pie Valsts prezidenta ar aicinājumu aktīvi iesaistīties, lai totalitārisma mantojums «atbilstoši civilizēto valstu vērtībām» un arhīvu nozarē vispār atzītajam provenances principam jau šogad nonāktu arhīvā, nevis glabātos pretizlūkošanas dienesta telpās, piebilda komisijas pārstāve.

Kā ziņots, nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) virza likumprojektu par bijušās VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam līdz 1.martam.

Politiskais spēks šos grozījumus virza, lai atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem, nosakot, ka publicēšana jāveic līdz 2018.gada 31.decembrim.

Ar likumprojektu paredzēts atrisināt pašreizējo situāciju, ka pētniekiem nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, lai izmantotu Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) telpas, kur pašlaik glabājas VDK dokumenti.

VL-TB/LNNK politiķis Ritvars Jansons aģentūrai LETA sacīja, ka Saeima par šo likumprojektu varētu lemt vēl pirms Ziemassvētkiem. Viņš gan piebilda, ka tam būtu svarīgs visas koalīcijas atbalsts, bet, piemēram, «Vienotību» neapmierinot atsevišķi juridiski jautājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu