ĀM: Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un ASV sadarbība kiberdrošības jautājumos ir īpaši svarīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un ASV sadarbība kiberdrošības jautājumos ir īpaši svarīga, Baltijas, Ziemeļvalstu un ASV politisko direktoru e-PINE sanāksmē (Enhanced Partnership in Northern Europe / Paplašinātā partnerība Ziemeļeiropā) Vašingtonā sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) Politiskais direktors Andris Pelšs.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, sanāksmē tiek pārrunāti tādi jautājumi kā attiecības ar Krieviju, transatlantiskās attiecības, enerģētiskā drošība, aktualitātes NATO samita sagatavošanā. Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, kas sankcijas pret Krieviju jāturpina, jo Ukrainas konflikta jautājumā progress nav panākts. Vienlaikus jābūt pragmatiskiem un jāuztur dialogs jautājumos, kuri ir abpusēji svarīgi.

«Krievija izmanto dažādus instrumentus, lai mazinātu Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstu vienotību, mēģinot apšaubīt rietumu vērtības. Tikai kopīgs darbs izpratnes veicināšanā par hibrīdo apdraudējumu, kā arī mērķtiecīga politikas veidošana ļaus būt noturīgiem pret šīm aktivitātēm. Šajā kontekstā īpaši svarīga Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un ASV sadarbība kiberdrošības jautājumos,» norādīja Pelšs.

Jautājumā par enerģētisko drošību, dalībnieki atzīmēja sasniegto progresu enerģijas avotu daudzveidošanā, tādējādi mazinot atkarību no Krievijas. «Nord Stream 2» projekts joprojām rada bažas, tādēļ cieša sadarbība ES ietvaros ir īpaši nozīmīga.

Savukārt pārrunājot aktualitātes NATO, tostarp gatavošanos 2018.gada samitam, īpaši tika atzīmēta decembra sākumā panāktā vienošanās ES-NATO sadarbības paplašināšanā, kas ir viena no Latvijas prioritātēm drošībā un aizsardzībā. Uzmanības centrā būs arī kopīgais darbs cīņā ar terorismu.

Sanāksmes darba kārtībā vēl ir tādi jautājumi kā hibrīdais apdraudējums, gaisa un jūras spēku sadarbība, Irāka, Sīrija, Afganistāna.

Ministrijā skaidroja, ka e-PINE iniciatīva tika uzsākta 2003.gadā kā ASV un Baltijas valstu partnerības hartas turpinājums plašākā mērogā, lai pastiprinātu un saglabātu ASV sadarbību ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstu reģionu. e-PINE galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, kaimiņpolitika un aktīva ekonomisko attiecību attīstība.

e-PINE sanāksmē piedalās pārstāvji no Baltijas un Ziemeļvalstu Aizsardzības ministrijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu