Narkologs Strazdiņš: Latviešiem alkoholisms ir iedzimts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas iedzīvotāju atkarības tendences nav iepriecinošas, jo diemžēl latviešiem alkoholisms ir iedzimts, tas ir pārmantots vairākās paaudzēs, intervijā laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze» norādījis psihiatrs un narkologs Jānis Strazdiņš.

Pēc viņa teiktā, jau vairākus gadsimtus latvieši ir bijuši lieli dzērāji, bet tagad vēl nākušas klāt jaunas un pat briesmīgākas atkarības formas, piemēram, azartspēļu atkarība. «Pilna Latvija ar «laimētavām», kur cilvēki atstāj savas algas, ieslīgst parādos, nospēlē biznesu, īpašumus, ģimeni.»

Strazdiņš Latvijā novērojis arī jaunu narkomānijas vilni. «Atkal ir atgriezusies narkomānija. 2000.gadā man bija gods izveidot Narkomānijas profilakses centru, kas tagad ir pārveidots par Atkarību profilakses centru. Tolaik bija pirmais lielais vilnis narkotiku izplatībā un izdevās to apturēt, samazinājās arī AIDS slimnieku skaits. Tagad tas atkal ir atpakaļ. Tā ir arī sociāli bīstama problēma. Narkotikas var brīvi nopirkt Rīgā kā Amsterdamā. Pat Valmierā var nopirkt,» nobažījies Strazdiņš.

Viņš uzsver, ka šīs atkarības ļoti lielā mērā ietekmē arī Latvijas demogrāfisko situāciju. «Ir tūkstoši atkarīgu cilvēku, kas nestrādā, kuri nevienam nav vajadzīgi, kas slaistās pilsētās un laukos, kas pamet savus bērnus. Savā laikā šis problēmas ir pārliktas no narkoloģijas uz sociālo palīdzību. Taču sociālās palīdzības darbinieki ir tā pārslogoti, ka ar šīm problēmām netiek galā, viņi nepārzina, kas notiek ģimenēs, un fiziski to nevar paveikt.»

Pēc Strazdiņa teiktā, mūsu valstī ir pārņemts ārzemju modelis, ka mediķis ir tikai detoksikācijai, bet ar pārējo nodarbojas sociālā palīdzība. «Mediķis pārbauda, vai nav lūzis galvaskauss, veic izmeklēšanu dzērājiem, kamēr pārējie gaida rindā, un tur aiziet milzīgi līdzekļi.»

Tomēr vislielākā mirstība atkarīgo vidū esot narkomāniem, kuri arī visvairāk inficējoties ar HIV un AIDS. «Latvija ir kļuvusi par HIV un AIDS līderi Eiropā. Tas ir negods Latvijai. Tas ari ir demogrāfijas problēmu pamatā, ne jau tikai zemā dzimstība un cilvēku braukšana projām uz ārzemēm,» intervijā laikrakstam pauž narkologs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu