Ķirsis neredz vajadzību noteikt papildus iemeslus slēgtu domes sēžu rīkošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nav iemesla mainīt esošās normas un noteikt papildus iemeslus, kas ļautu rīkot slēgtas pašvaldību domju sēdes, pauda Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Viņš pauda pārliecību, ka biežākais iemesls, kāpēc grib ierobežot kādas informācijas sniegšanu, gluži vienkārši ir vēlme to noslēpt, tādēļ šādas likuma izmaiņas nebūtu vēlamas.

Uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pausto viedokli, ka slēgtu sēžu rīkošana par jautājumiem, kuros ietverts komercnoslēpums, drīzāk būtu nevis risks, bet risinājums situācijām, kurās domes vadība cenšas slēpt kāda uzņēmuma finanšu rādītājus, Ķirsis norādīja, ka tas esot «ķīlnieku domāšanas veids.» «Mēs vairākkārt esam aicinājuši SIA «Rīgas satiksme» vadītāju Leonu Bemhenu uz sēdēm runāt par ikdienišķiem jautājumiem, bet viņš nav ieradies. Būtu muļķīgi cerēt, ka viņš to darīs pēc kaut kādu likuma normu izmaiņām,» sacīja Ķirsis.

Viņš uzskata, ka slēgtu sēžu rīkošana par jautājumiem, kas ietver uzņēmumu komerciālo informāciju, būtu sods, nevis veiksme. «Deputātu uzdevums ir aiznest informāciju līdz sabiedrībai, taču šajās sēdēs uzzināto mēs nevienam teikt nedrīkstētu. Tas būtu vēl mokošāk - zināt par notiekošajām nelikumībām, bet nedrīkstēt par to runāt,» pauda deputāts.

Viņš ir pārliecināts, ka, ne no viena aspekta raugoties, nav iemeslu mainīt pašreizējo likumdošanu. Viņš norādīja, ka neesot dzirdējis, ka kādā pašvaldībā būtu bijušas problēmas strādāt pie pašreizējiem noteikumiem.

Šajā jautājumā Ķirsis konsultējies arī ar kolēģiem no Saeimas frakcijas un mēģinājis viņus pārliecināt, ka šāda iecere nav atbalstāma. «Esmu gandarīts, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lēma uz laiku izslēgt šo jautājumu no dienas kārtības un ceru, ka kas tāds vispār vairs skatīts netiks,» pauda deputāts.

Rīgas domes vicemēra Andra Amerika (GKR) pārstāvis Mareks Gailītis aģentūrai LETA gan norādīja, ka gadījumā, ja šāda norma tiktu atbalstīta, pašvaldības domes sēdēs nekas nemainītos, jo jau tagad nepieciešamības gadījumā tās var tikt un tiek rīkotas slēgtas.

Kā ziņots, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija atbalstījusi priekšlikumu, kas paredz, ka pašvaldību domju sēdes vai to daļa varēs būt slēgta, lai aizsargātu personas privāto dzīvi un citu saskaņā ar likumu neizpaužamu informāciju.

Likumā «Par pašvaldībām» paredzēts noteikt, ka domes sēdes ir atklātas, izņemot gadījumus, kad jautājumu nepieciešams izskatīt slēgtā domes sēdē vai tās daļā, lai aizsargātu valsts noslēpumu, adopcijas noslēpumu, komercnoslēpumu, personu privāto dzīvi, bērnu intereses vai citu informāciju, kuras izpaušana saskaņā ar likumu ir aizliegta.

Pašlaik likumā ir noteikts, ka domes sēdes ir atklātas, ja likumos nav noteikts citādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu