Bergmanis: Ar jaunajām prettanku raķetēm būs jārēķinās ikvienam potenciālajam Latvijas ienaidniekam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Vairāku miljonu eiro vērtā prettanku raķešu sistēmu «Spike» būtiski nostiprinās Latvijas armijas kaujasspējas, ar kurām būs jārēķinās ikvienam potenciālajam Latvijas ienaidniekam, šodien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Bergmanis (ZZS) un uzņēmuma «EuroSpike» izpilddirektori Gunters Lauers un Arje Lapidots šodien Aizsardzības ministrijā (AM) parakstīja līgumu par Izraēlā ražoto dažāda veida prettanku raķešu sistēmu «Spike» iegādi 108 miljonu eiro vērtībā.

Bergmanis žurnālistiem paziņoja, ka šāds līgums ir vēsturisks Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), turklāt šis ir viens no lielākajiem iepirkuma līgumiem aizsardzības nozarē un līdzinās Sauszemes spēku mehanizācijas projektam. Viņš arī pauda cerību, ka Latvijas uzņēmumiem būs iespēja iesaistīties minētā līguma izpildē.

«Tehnikas iegāde mūs padarīs krietni spēcīgākus un ar mūsu spēkiem būs jārēķinās, it sevišķi tiem, kuri vēlēsies tos pārbaudīt. Protams, ir ļoti labi, ka līdzīgas prettanku sistēmas lieto 28 pasaules valstīs un tie ir vieni no spējīgākajiem ieročiem pasaulē,» paziņoja ministrs.

Lai arī liela daļa NBS karavīru prot šādu ieroci lietot, būs nepieciešamas apmācības, jo šis ir jaunākas paaudzes modelis. 108 miljonus eiro vērtais līgums ietver sistēmas, raķešu iegādi, kā arī apmācības nodrošināšanu, ieskaitot apmācību ar simulatoriem, norādīja ministrs.

Ministrs gan nenoliedza, ka jaunā ieroča glabāšanā un apmācībā būs jāievēro stingri drošības noteikumi, lai izvairītos no incidentiem. Ja būs nepieciešami uzlabojumi noliktavu infrastruktūrā, tad Aizsardzības ministrija ir gatava šādas noliktavas attīstīt.

Bergmanis nekonkretizēja kādu pozīciju «Spike» sistēma ieņem pasaules militārajā tirgū. «NBS to izvērtējuši kā vienu no labākajiem variantiem un man nav pamata neuzticēties NBS ekspertīzei,» uzsvēra ministrs.

Vaicāts, vai jaunais ierocis spētu satriekt Krievijas jaunākā ražojuma tankus, ministrs atbildēja, ka viņam nav precīzas informācijas par operacionālo izpēti. «NBS šāda izpēta ir un es domāju, ka viņi izvēlējušies visefektīvāko un mums visvairāk nepieciešamo,» uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka prettanku ieroču spēju attīstīšana ir viena no aizsardzības nozares prioritātēm, un prettanku raķešu sistēmas «Spike» atzītas par atbilstošākajām NBS operacionālajām prasībām. Raķešu sistēmas «Spike» papildinās līdzšinējos šī bruņojuma krājumus un ievērojami stiprinās Nacionālo bruņoto spēku regulāro vienību un Zemessardzes kaujas spējas.

Tāpat ar prettanku raķetēm «Spike» tiks aprīkota no Lielbritānijas iegādātā kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnika «CVRT».

Izraēlā ražotās prettanku raķešu sistēmas «Spike» ir viens no modernākajiem sava profila ieročiem pasaulē. «Spike» sistēmas sastāv no ceturtās un piektās paaudzes elektrooptisko raķešu sistēmām, kas nodrošina augstu trāpījuma precizitāti un spēj iznīcināt dažāda veida bruņutehniku, tai skaitā kaujas tankus.

«Spike» sistēmā iebūvētā datu pārraides sakaru funkcija starp raķeti un vadības palaišanas iekārtu ļauj iekārtas operatoriem palikt pretiniekam neredzamiem un neaizsniedzamiem, tajā pašā laikā saglabājot pilnīgu kontroli pār izšautajām raķetēm.

Prettanku raķešu sistēmas «Spike» tiek izmantotas 28 valstu armiju bruņojumā, tai skaitā Lietuvas, Polijas, Somijas un Vācijas bruņotajos spēkos.

Plānots, ka prettanku raķešu sistēmas «Spike» Latvijai tiks piegādātas pakāpeniski līdz 2023. gadam.

Prettanku raķešu sistēmu «Spike» ražošanā un piegādē kā apakšuzņēmumi iesaistīsies arī starptautiskie uzņēmumi «Rafael Advanced Defense Systems», «Diehl Defense GmbH & Co. KG» un «Rheinmetall Electronics».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu