Mācītājs Simanovičs: Rubeņa aiziešana no baznīcas ir liels zaudējums un neko labu par sabiedrību neliecina

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Mācītāja Jura Rubeņa pieņemtais lēmums pārtraukt kalpošanu Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB) ir liels zaudējums ne tikai baznīcai, bet arī sabiedrībai kopumā. Turklāt šādi notikumi neko labu par mūsu sabiedrību neliecina. Tā uzskata Rubeņa kolēģis, Rīgas Lutera draudzes mācītājs Kaspars Simanovičs, trešdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

«Juris Rubenis ir mazliet vairāk nekā ierindas mācītājs, viņš ir arī sava laika garīgās atmodas simbols. Ja šādi procesi mūsu sabiedrībā notiek, tad tas neko labu neliecina par mūsu sabiedrību kopumā,» saka Simanovičs. Zinot, cik svarīgs Rubenim bijis mācītāja amats, jo baznīcā aizvadīta lielākā daļa viņa dzīves - 36 gadi, lēmums par aiziešanu, visticamāk, nav bijis viegls, pārliecināti viņa kolēģi Torņakalna baznīcā. «Viņš to, uzdrošinos sacīt, nebūtu darījis, ja nebūtu bijis šī spiediena,» neslēpj mācītājs.

Acīmredzot, Rubenis nav vēlējies mēģināt citus pārliecināt par savu viedokli un nav vēlējies radīt precedentu. "Vēlme bija, ka viņš lūk skaidrotu savu nostāju un vēlamajā gadījumā atsauktu savas domas. Pasacītu, ka ir kļūdījies, ka viņa viedoklis bijis aplams un nesavienojams ar izpratni par svētiem rakstiem kādu mācītāju ieskatā. Tā dēļ tika aicināti arī bīskapi sasaukt mācītāju konferenci, kurā Rubeņa viedokli un uzskati tiktu vērtēti. Lai šo visu procesu aiztaupītu, acīmredzot, Juris spēris pirmo soli pats,» atklāj Simanovičs.

Turklāt tā vietā, lai baznīcas vadošās amatpersonas būtu mēģinājušas nesaskaņas nogludināt vai konfliktu atrisināt, tieši otrādi - tas eskalējās. "Baznīcai pamazām jāattīrās vai tā jāattīra no atšķirīgiem viedokļiem, - tāds uzskats kļūst par dominējošo un tas, manuprāt, ir satraucoši,» saka mācītājs.

Kā ziņots, pēc 36 gadu kalpošanas baznīcai mācītāja amatu nolēmis atstāt sabiedrībā iecienītais Rubenis. Viņš paziņojumā medijiem norāda, ka pagājušajā nedēļā LELB arhibīskapam Jānim Vanagam lūdzis atbrīvot viņu no mācītāja amata. Šis lūgums ir pieņemts un apstiprināts, un šobrīd viņš ir Rīgas Lutera draudzes ierindas loceklis. Tikmēr arhibīskaps Vanags Rubeņa aiziešanu skaidro ar personīgiem iemesliem, kurus viņam nav uzticēts iztirzāt publiski.

Rubeņa virzienā kritika viņa amata brāļu puses raidīta jau ilgstoši. Pērn pavasarī izskanēja aicinājums Rubeni izslēgt no baznīcas par viņa «maldu mācībām un praksēm». Vislielākā vēršanās pret mācītāju notika pēc Rubeņa izdotās grāmatas «Viņa un Viņš».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu