Sārts: Tuvojoties vēlēšanām, lielākās bažas saistītas ar tālāku varas un tautas atdalīšanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saistībā ar rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām lielākās bažas ir par tālāku varas un tautas atdalīšanos, un uzticības līmeni starp šiem diviem elementiem, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (StratCom) direktors Jānis Sārts.

Ir jābūt uzticībai, ka vēlēšanas atnes patiesu rezultātu un, ka cilvēks ar savu balsi spēj ietekmēt, norādīja Sārts. Vēlēšanu rezultātam ir jābūt visu pilsoņu izvēles kopumam, viņš uzsvēra.

StratCom direktors skaidroja, ka pēdējos divos gados Krievija diezgan aktīvi iejaukusies citu valstu vēlēšanu procesos, tās ir vēlēšanas ASV, Nīderlandē, Francijā, arī referendums Katalonijā.

Pēc piedzīvotā citās valstīs, pamatā redzami mēģinājumi uzlauzt dažādas sistēmas, kurās notiek politisko partiju komunikācija, pēcāk šo informāciju publiskojot un bieži vien pieliekot izdomātas lietas, lai radītu skandālus un zināmus priekšstatus par politiskajiem spēkiem, norādīja Sārts.

Tāpat ir interneta kampaņas, kas saistītas ar nepatiesas vai sagrozītas informācijas izplatīšanu. Bieži tiek izmantoti arī robotizēti sociālo tīklu profili, lai radītu priekšstatu, ka daudzi piekrīt kādam konkrētam viedoklim, skaidroja StratCom direktors.

Var būt arī kampaņas, kuras ir tieši mērķētas konkrētām sabiedrības grupām.

«Pamatā vēlēšanās ir šķelt viedokļus,» uzsvēra Sārts.

Viņš atzīmēja, ka ir sācies darbs, lai aizsargātu gaidāmās vēlēšanas pret šādu iesaisti no ārpuses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu