«Hibrīdkarš ir sācies! Tas ir tikai sākums...»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Hibrīdkarš! Organizēts uzbrukums Latvijas valstij ar mērķi graut tās iekšējo struktūru, par pēdējo dienu notikumiem, saistītiem ar centrālās bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču un notikumiem finanšu sektorā, saka politologs, vēsturnieks un Krievijas pētnieks Kārlis Daukšts. Latvijas valsts konsolidācijas graušanas scenārija autori ir Krievijā, un turpmāk mums jārēķinās ar procesa eskalāciju.

Ilmāra Rimšēviča darbības ir tikai «rozīnīte uz kūkas», saka ģeopolitikas pētnieks, aicinot uz notiekošo raudzīties plašāk.

Būtiskākais ir saprast, ka ir pazīmes, kas rāda, ka Krievijā ir pieņemts lēmums Latvijas simtgades laikā graut valsts iekšējo struktūru. Uz to norāda arī senāki, viens otram sekojoši notikumi gan Ģenerālprokuratūrā, gan valdībā. Daukšts uzskata, ka

no Krievijas puses notiek mēģinājumi padarīt Latviju par ofšora zonas piedēkli pie Eiropas robežas.

«Tieši noteikt, kāda ir Rimšēviča līdzdalība un kas aiz tā slēpjas, mēs nevaram, bet, analizējot kopējo fonu, var teikt, ka tas ir mēģinājums padarīt mūsu finanšu sistēmu darboties nespējīgu un ideoloģiski ģeopolitisks uzbrukums Latvijas tēlam valsts simts gadu jubilejas laikā.»

Daukšts prognozē procesa eskalāciju un Latvijas demonizāciju pasaules acīs. Pēc viņa domām, Krievijas masu mediji apstiprinās teoriju, ka Latvija ir NATO vājākais posms un vājākā valsts Baltijas reģionā.

Krievijas hibrīdkara mērķis ir radīt haosu valsts pārvaldes struktūrās, «uzspridzināt» tautas un varas attiecības, sašķobīt valdību pirms vēlēšanām, sajaukt politisko partiju savstarpējo komunikāciju.

Novājināta notikumu rezultātā kļūst arī tiesībsargājošā sistēma.

Daukšts neizslēdz, ka trieciens ir divējāds un demonstrēs Rietumu partneriem, ka Austrumeiropas valstīs nav notikusi pāreja uz Rietumu vērtībām un tām nevar uzticēties.

Par «Norvik» bankas īpašnieka Grigorija Guseļņikova izteikumiem politologs saka: «Tos var ņemt vērā vai neņemt, bet tie pilda noteiktu uzdevumu, lai realizētu reālu spēcīgu triecienu Latvijai.» Pēc Daukšta domām, tiesas process saistībā ar Rimšēviču netiks vilcināts un notiks ātri, jo Latvijas tiesībsargātāju interesēs ir minimalizēt zaudējumus.

«Tā nav poda zagšana dārza mājiņā.»

Hibrīdkaru, ko realizē Krievija, raksturo ticamu, neticamu un daļēji ticamu elementu kopums, ko nav iespējams verificēt (pārbaudīt patiesību).

«Tas atstās dziļu ietekmi uz masu mediju darbību, sabiedrisko domu un baumu līmeni, kas ir viens no hibrīdkara mērķiem.»

Daukšts norāda, ka Krievija ir atteikusies no dūres un militāra spēka lietošanas, jo ir sapratusi, ka Latvijas vājais punkts ir elite. «Latvijas elitei ir problēmas, saistītas ar sabiedrības neuzticēšanos tai, ierēdņu korumpētību, ienākumu plaisu sabiedrībā, un tas viss rada barojošu augsni populismam.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu