Rasnačs: Tiesu darbinieku algu palielināšana būs ministrijas 2019.gada budžeta prioritāte

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Tiesu darbinieku algas paaugstināšana būs Tieslietu ministrijas (TM) 2019.gada budžeta prioritāte, šodien, noslēdzot tiesu teritoriālo reformu, Jelgavā pauda tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Ministrs, videokonferences režīmā sazinoties ar jaunizveidotās Zemgales rajona tiesas atrašanās vietām Tukumā, Ogrē, Aizkrauklē, Bauskā, Jēkabpilī un Dobelē, darbiniekiem apsolīja, ka atalgojuma palielināšana būs ministrijas galvenā prioritāte, gatavojot 2019.gada budžetu. Algas palielinājums skars visus tiesu darbiniekus, tostarp tulkus.

Savukārt tiesnešu algu palielināšanai jābūt valdības prioritātei, pauda Rasnačs.

TM valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina skaidroja, ka ministrijai ir svarīgi noturēt tiesu darbiniekus tieslietu sistēmā un veicināt viņu izaugsmi. TM plāno piesaistīt finansējumu, lai tiesnešu palīgi, kuriem nav attiecīgās izglītības, varētu iegūt maģistra grādu un nākotnē kļūt par tiesnešiem. Tāpat plānots atbalsts arī svešvalodu apguvē.

«Ir jāstiprina tiesnešu palīgu kompetence, lai atsevišķas tiesnešu kompetences varētu nodot tiesnešu palīgiem,» pārliecināta Kucina.

Jau vēstīts, ka ar Zemgales rajona tiesas izveidošanu šodien noslēgusies tiesu teritoriālā reforma. No šodienas Tukuma rajona tiesa, Dobeles rajona tiesa, Bauskas rajona tiesa, Aizkraukles rajona tiesa, Jēkabpils rajona tiesa un Ogres rajona tiesa pievienota Jelgavas tiesai, bet šo tiesu sastāvā esošās zemesgrāmatu nodaļas - Jelgavas tiesas zemesgrāmatu nodaļai, mainot tiesas un zemesgrāmatu nodaļas nosaukumu - Zemgales rajona tiesa un Zemgales rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļa.

Zemgales rajona tiesa no šodienas darbojas visu līdzšinējo tiesu atrašanās vietās. Iedzīvotāji dokumentus varēs iesniegt jebkurā no tiesas līdzšinējām atrašanās vietām. Šāda paša kārtība attieksies arī uz zemesgrāmatu nodaļu.

Tiesu teritoriālā reforma skar tiesas organizatoriskā līmenī. Uzsākto, bet vēl nepabeigto, lietu izskatīšanu turpinās tie paši tiesneši.

Līdz ar reformas ieviešanu Zemgales tiesu apgabalā noslēgsies tiesu teritoriālā reforma, kura tika sākta 2015.gadā. Reformas rezultātā Latvijā ir deviņas rajona tiesas un septiņas rajona pilsētu tiesu zemesgrāmatu nodaļas. Tiesu un zemesgrāmatu nodaļu skaits Latvijā samazinājies par 74%. Reforma sekmē vienveidīgu tiesu praksi, izskatot viena veida lietas, nodrošina tiesnešu specializāciju konkrētās kategoriju lietās un lietu sadales nejaušību, kā arī izlīdzina tiesu noslodzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu