Asociācija: Lai novērstu priekšlaicīgu mirstību, jāārstē arī diabēts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto

Lai samazinātu kardiovaskulāro un citu smagu slimību izraisītu priekšlaicīgu mirstību, efektīvāk būtu jāārstē arī cukura diabēts, kas daudzos gadījumos ir nopietnu un letālu komplikāciju cēlonis, šonedēļ Veselības ministrijā (VM) notikušajā sanāksmē uzsvēra Latvijas Diabēta asociācijas prezidents Ingvars Rasa.

Pēc viņa paustā, novēršamās mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no visaugstākajiem Eiropas Savienībā (ES), turklāt galvenie novēršamās mirstības cēloņi Latvijā saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām - to kopējais īpatsvars pārsniedz 70%.

Rasa uzsvēra, ka cukura diabēta gadījumā tiešais nāves cēlonis visbiežāk izriet no slimības izraisītām diabēta komplikācijām, piemēram, insulta, miokarda infarkta, sirds išēmiskajām slimībām, sirds mazspējas un kāju asinsvadu slimībām vai to sekām. «Pacientu reģistra dati liecina, ka kardiovaskulāro slimību komplikāciju skaits diabēta pacientiem desmit gadu laikā palielinājies trīs reizes,» informēja asociācijas prezidents.

Viņš sacīja, ka Diabēta asociācija jau pagājušajā gadā aicināja VM un Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputātus pievērst pastiprinātu uzmanību diabēta ārstēšanas uzlabošanai un ārstēšanas efektivitātei, jo saslimstība ar šo hronisko slimību pieaug un pacientu skaits drīzumā Latvijā var sasniegt 100 000.

Rasa uzskata, ka, cukura diabētu ārstējot nepietiekami efektīvi vai nepielietojot mūsdienu ārstēšanas metodes, slimība pāragri noved pie nopietnām diabēta komplikācijām un pāragras nāves. «Esam gandarīti, ka VM un Nacionālais veselības dienests (NVD) ir gatavi sākt meklēt risinājumus diabēta ārstēšanas uzlabošanai un efektivitātes paaugstināšanai,» atzīst Diabēta asociācijas prezidents.

Vienlaikus viņš uzsver, ka pētījumi visā pasaulē pierāda, ka veselības aprūpes izmaksas vienam cukura diabēta pacientam ar komplikācijām ir trīs līdz pat četras reizes lielākas nekā diabēta pacientam bez komplikācijām. Šī iemesla dēļ ES valstīs diabēta efektīvai ārstēšanai tiek veltīta liela uzmanība un finanšu resursi - savlaicīgā ārstēšanā ieguldīti līdzekļi ļauj izvairīties no ļoti dārgas komplikāciju ārstēšanas vēlākos gados, saglabāt pacientu darbaspējas un novērst invaliditāti, tostarp aklumu un kāju amputācijas.

Lai uzlabotu ārstēšanas efektivitāti un samazinātu kardiovaskulāro un citu smagu komplikāciju attīstības riskus, tādējādi novēršot arī daudzu pacientu priekšlaicīgu nāvi, Diabēta asociācija sadarbībā ar citiem speciālistiem un organizācijām jau pērn piedāvāja veikt virkni pasākumu. «Pirmie soļi situācijas uzlabošanā ir sperti, piemēram, ar VM piešķirto finansējumu atjaunota daļa no agrāk likvidētajiem diabēta pacientu apmācības kabinetiem,» sacīja Rasa, piebilstot, ka diemžēl joprojām saglabājoties daudzi efektīvas ārstēšanas šķēršļi, kas jānovērš.

Asociācija aicina palielināt endokrinoloģijas rezidentu skaitu rezidentūrā, paplašināt iespējas ģimenes ārstiem izrakstīt kompensējamo zāļu sarakstā iekļautos antidiabētiskos medikamentus un atcelt kompensācijas ierobežojumus vairāku medikamentu kombinētai lietošanai kopā ar insulīna preparātiem.

Tāpat, pēc asociācijas paustā, jāpaaugstina kopš krīzes laika samazinātais kompensācijas apjoms medikamentiem, piemēram, lipīdu līmeni asinīs pazeminošiem līdzekļiem, un jāpalielina vienam pacientam kompensējamo glikēmijas paškontroles teststrēmeļu kompensācija no 50% uz 75%, kā arī pakāpeniski jāsāk apmaksāt insulīna pumpju un nepārtrauktās glikēmijas noteikšanas sensoru izmantošana diabēta ārstēšanā pirmā tipa diabēta pacientiem.

Rasa uzskata, ka, īstenojot priekšlikumus un paaugstinot cukura diabēta ārstēšanas efektivitāti, pacientiem samazināsies komplikāciju attīstības risks un izdevumi smagu diabēta komplikāciju ārstēšanai, pagarināsies dzīvildze, uzlabosies dzīves kvalitāte, pacienti ilgāk saglabās darbspējas un sniegs ieguldījumu tautsaimniecībā, samazināsies invalīdu skaits, tātad - samazināsies gan veselības aprūpes, gan sociālie izdevumi.

Tikšanās šonedēļ bija veltīta cukura diabēta aprūpes un ārstēšanas uzlabošanai un tajā piedalījās VM, NVD, Latvijas Diabēta asociācijas, Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrības un Latvijas Endokrinologu asociācijas pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu