Apinis: Veselības aprūpē nav svarīgāka jautājuma par pieejamību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības nozarē nav svarīgāka jautājuma par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, žurnālistiem pirms šodien notiekošās konferences par veselības aprūpes pieejamības nodrošinājumu sacīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Viņš norādīja, ka arī Latvijas gadījumā īpaši aktuāls jautājums ir veselības aprūpes pieejamība, par ko bijušas arī «milzīgas» diskusijas.

Apinis norādīja, ka, kaut arī Ārstu biedrības attieksme pret jauno Veselības aprūpes finansēšanas likumu ir ļoti negatīva, kā arī biedrība ir aktīvs Veselības ministrijas (VM) kritiķis, diskusijas ir ļoti nozīmīga jautājumu risināšanas sastāvdaļa.

Šodien Latvijas Universitātē norisinās Pasaules Veselības dienai un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 70.gadadienai veltīta konference, kurā runās par veselības aprūpes pieejamības nodrošinājumu. Apinis norādīja, ka konferencē plānots runāt par pieejamību no dažādiem skatupunktiem, turklāt tajā vispirms ar savu lasījumu uzstāsies veselības aprūpes speciālists, bet pēc tam šī problēma tiks atspoguļota no pacienta viedokļa.

PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne norādīja, ka, runājot par veselības aprūpes nodrošinājumu, ārkārtīgi būtiska ir starpsektoru sadarbība, jo sabiedrības veselība ir atkarīga ne tikai no veselības aprūpes nozares darbības, bet arī izglītības, vides, lauksaimniecības un citu sektoru darbības.

Rūrāne norādīja, ka Latvijas un PVO sadarbība, kas sākās 1991.gadā, kad valsts iestājās organizācijā, bijusi pragmātiska un uz rezultātu orientēta.

PVO pārstāve aicināja Pasaules veselības dienā ne tikai domāt par veselības aprūpi kopumā, bet arī par cilvēku personīgo veselību un visu to, ko iedzīvotāji dara, lai rūpētos par to. Veselība nav privilēģija, bet gan fundamentālo tiesību sastāvdaļa, norādīja Rūrāne.

Jau ziņots, ka šodien norisinās konference «Pieejama veselības aprūpe - svarīgs stūrakmens ekonomiskās izaugsmes pamatiem».

Konferences laikā dalībnieki aplūkos veselības aprūpes pieejamības aspektus tādās jomās kā primārā veselības aprūpe, sirds un asinsvadu slimības, reproduktīvā veselība, psihiskās veselības aprūpe, kā arī konferences dalībnieki sniegs savu redzējumu par zāļu, neatliekamās medicīniskās palīdzības un rehabilitācijas pieejamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu