Bergmanis: Krievijas nenotikušās raķešu pārbaudes bija daļa no stratēģiskās komunikācijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Krievijas pieteiktās, bet reāli nenotikušās raķešu šaušanas pārbaudes Latvijas ekskluzīvi ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā bija liela daļa no stratēģiskās komunikācijas - tā vēroja, kāda būs reakcija no mūsu puses, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrs pieļāva, ka, iespējams, vairāk uzmanības publiskajā telpā bija jāpievērš šī notikuma ekonomiskajai pusei. Viņaprāt, sabiedrība vēlētos zināt, vai gaisa telpas slēgšana atstāja lielu ietekmi uz aviokompānijām, jūras kuģniecību, tai skaitā finansiālu.

Bergmanis gan nelūgšot veikt šādus aprēķinus. «Mums lielas vajadzības nav, bet sabiedrībai būtu interesanti uzzināt,» pauda ministrs.

Precīzi gan nevarot pateikt, kādēļ raķešu šaušanas pārbaudes nenotika. «Laikam vārdā izmēģinājums arī slēpjas [būtība]. Varbūt kādas jaunas sistēmas izmēģināja. Varbūt kaut kas nenostrādāja īpaši labi,» sacīja Bergmanis.

Ministrs atzina, ka Latvijai tā arī netapa zināma visa lūgtā informācija par šīm pārbaudēm, piemēram, kādas raķetes bija paredzēts izmēģināt. Viņš pauda cerību, ka nākotnē izdosies saņemt vairāk informācijas un atgādināja, ka Ārlietu ministrija ir aicinājusi šo jautājumu pārrunāt NATO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO).

Bergmanis arī piebilda, ka vasarā gaidāmajā NATO samitā Latvija vēlas redzēt turpinājumu Velsas un Varšavas samita lēmumiem. Viņš atgādināja, ka Velsas samitā valstis uzņēmās palielināt tēriņus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, bet Varšavas samitā tika pieņemt lēmums par sabiedroto lielāku klātbūtni arī Latvijā.

Vienlaikus, kā norādīja ministrs, šobrīd uzmanība vērsta uz sauszemes komponenti, tomēr ir arī gaisa un jūras spēki. Bergmanis piebilda, ka šobrīd ASV gaisa spēki jau pastāvīgi atrodas Lielvārdes bāzē.

Jau vēstīts, ka Krievijas Jūras spēki no 4.aprīļa līdz 6.aprīlim virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā bija plānojuši veikt raķešu šaušanas pārbaudi. Taču Nacionālie bruņotie spēki (NBS) šo dienu laikā Baltijas jūrā nav konstatējuši šīs pārbaudes, lai gan kaimiņvalsts kuģu kustība ir bijusi manīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu