Ražuks secinājis, ka nav jāliedz nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputāts Romualds Ražuks (V), izstudējot literatūru par olšūnu ziedošanu, secinājis, ka Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā nevajadzētu iestrādāt aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas.

(Pievienotas pēdējās sešas rindkopas.)

Trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāts, kurš iepriekš publiski paudis atbalstu aizliegumam, atzina, ka viņam pieejamā informācijā no ginekologiem par olšūnu ziedošanas kaitīgumu nedzemdējušām sievietēm viedokļi dalās uz pusēm. «Tāpēc, ja godīgi, diez vai likumā to var ierakstīt,» sacīja Ražuks.

Viņš gan piebilda, ka savai pacientei neieteiktu ziedot olšūnas vai brīdinātu, ka pastāv risks, tomēr pateikt «melns vai balts» nevarot.

Ražuks šodien informēja deputātus, ka piedalījies sanāksmē Nacionālajā veselības dienestā par olšūnu ziedošanas kontroli un procesu. Sanāksmē piedalījušās septiņas klīnikas, kurās iespējams ziedot olšūnas.

Deputāts pēc sanāksmes secinājis, ka «situācija ir cerīga», un darbs pie vienota dzimumšūnu donoru reģistra notiek.

Vienlaikus Ražuks rosināja šo jautājumu maijā skatīt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, un šo priekšlikumu deputāti atbalstīja.

Jau ziņots, ka tapuši grozījumi, lai ieviestu vienotu dzimumšūnu donoru reģistru.

Patlaban VM sagatavojusi grozījumus Noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu, kas paredz vienotā veselības nozares elektroniskā informācijas sistēmā nodrošināt centralizētu personas veselības datu apstrādi par dzimumšūnu ziedošanu.

Tāpat šie noteikumi regulēs Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā noteikto donora dzimumšūnu izmantošanas ierobežojumu ievērošanu, tostarp, lai medicīniskās apaugļošanas rezultātā no viena dzimumšūnu donora dzimumšūnām dzimušo bērnu valstī nebūtu vairāk par trim, izņemot daudzaugļu grūtniecības gadījumus.

Kā iepriekš norādīja veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) padomniece e-veselības projekta jautājumos Ilze Āboliņa, reģistrs plānots kā viens no e-veselības moduļiem, un tas ierakstīts jau nākamajā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta nākamajā kārtā.

Āboliņa norādīja, ka, ja nekas būtisks nemainās, tad tuvākajā laikā varētu būt gatava tehniskā dokumentācija, lai sludinātu konkursu, un viss varētu notikt plānotajā laikā, lai reģistrs varētu sākt darbu 2019.gada 1.jūlijā.

Marta sākumā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija bija nolēmusi Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus, kas aizliedz ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm, virzīt izskatīšanai galīgajā lasījumā parlamentā.

Tomēr vēlāk komisija nolēma Saeimas sēdē šos grozījumus tomēr neskatīt. Kā iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja deputāts Vitālijs Orlovs (S), tika nolemts šo un jautājumu par dzimumšūnu donoru reģistru atkāroti skatīt komisijā.

Orlovs sacīja, ka ieceri plānots atkārtoti apspriest ar mediķiem, kā arī skaidrot jautājumu par problēmām saistībā ar reģistra izveidi.

Komisija jau iepriekš vairākkārt spriedusi par šo jautājumu, turklāt šo likumprojektu Saeima iepriekš vairākas reizes izslēdza no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Plāni aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas iepriekš raisījuši vairākas protesta akcijas pie parlamenta ēkas, turklāt marta sākumā bija paredzēta protesta akcija pie Saeimas, taču tā tika atlikta saistībā ar jautājuma izņemšanu no Saeimas dienaskārtības.

Protesta akcijas rīkotāji uzsvēruši, ka informācija par piketa norises datumu tiks precizēta. Piketa organizatori pauduši, ka ir gatavi rīkot vairākus protestus, ja Saeima šo «pretrunīgo un nepamatoto aizliegumu» centīsies ieviest likumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu