Pabriks: Sīrijas konflikta dēļ pasaule ir smagas krīzes priekšvakarā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Attiecību saspīlējums starp Krieviju un Rietumiem, kurus šobrīd pārstāv Francija, ASV un Lielbritānija, Sīrijas konflikta dēļ ir iegājis vēsturiski zemākajā punktā kopš problēmām šajā reģionā, tādēļ pasaule ir smagas krīzes priekšvakarā, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks (V).

Kā aģentūru LETA informēja deputāta palīdze Inga Tauriņa, eiroparlamentārietis ir pārliecināts, ka attiecību saspīlējums iezīmē smagu starptautisku drošības un politisko krīzi, kas atbalsosies visā pasaulē. Pēc viņa domām, NATO un Rietumvalstīm ir jābūt izlēmīgām un vienotām, lai šis saspīlējums nepāraugtu bruņotā konfliktā.

«Šis ir nepārprotams brīdinājums, ka katrai valstij iekšpolitiski ir jābūt gatavai rīkoties starptautiskas krīzes apstākļos, un tas ir signāls par demokrātiskās pasaules nepieciešamību saliedēties. Arī Latvijas politiķiem ir jādomā par spēju strādāt vienotam mērķim un veiksmīgi aizstāvēt savas intereses starptautiski sarežģītos apstākļos. Šis ir brīdis, kad līderība ir kritiski svarīga,» uzsver Pabriks.

Viņš pauda, ka konflikts atgādina Kubas raķešu krīzi, ar iespēju situāciju vēl vērst par labu, taču diemžēl Vācija - lielākā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts - kurai jābūt vienai no kopienas līderu vienošanas stūrakmeņiem, līdz šim atturējusies paust savu nostāju, kas iezīmē ES vājumu.

Pabriks uzskata, ka šajā starptautiski sarežģītajā situācijā NATO un Rietumvalstīm būs jābūt stiprākām nekā jebkad pēc Aukstā kara beigām, lai konflikts nepāraugtu reālā karadarbībā.

Kā ziņots, ASV un Francija brīdinājušas, ka tās varētu reaģēt ar militāru spēku uz iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret Sīrijas nemierniekiem.

Tikmēr gatava dot rīkojumu bruņotajiem spēkiem piedalīties militārajā akcijā pret Sīriju ir arī Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Neminot savus avotus, sabiedriskā raidorganizācija BBC vēsta, ka Meja varētu apstiprināt militāro operāciju bez parlamenta piekrišanas, jo viņa dotu priekšroku ātrai reakcijai.

Krievija piedraudējusi ar militāru pretreakciju, ja ASV, sodot Damasku par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem, dos raķešu triecienu Sīrijai. Krievijas armija trešdien paziņoja, ka ķīmisko uzbrukumu Dumā, Sīrijas Austrumgutas rajonā, sarīkojusi brīvprātīgo glābēju organizācija «Baltās ķiveres».

Savukārt Sīrijas armija ir evakuējusi svarīgākos aizsardzības objektus Damaskā, kas varētu kļūt par iespējamā Rietumu trieciena mērķiem

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas «Baltās ķiveres» un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus un Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu