BKUS vadītājs: Sporta medicīnas centra funkciju nodošana Bērnu slimnīcai ir loģiska

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ņemot vērā Latvijas demogrāfijas tendences un speciālistu pieejamības jautājumus, Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) funkciju nodošana Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai ir loģisks solis, šādu viedokli pauda slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Viņš skaidroja, ka Latvijas apstākļos ir loģiski koncentrēt pakalpojumus, lai maksimāli efektīvi izmantotu gan speciālistu resursus, gan pieejamo infrastruktūru. Turklāt arī līdz šim Bērnu slimnīcas speciālisti daudzos gadījumos bija iesaistīti pacientu konsultēšanā VSMC, tikai tagad tas notiks vienas iestādes ietvaros, un tas vērtējams pozitīvi, teica Ābols.

Viņš norādīja, ka pagājušajā gadā sagatavotajā konceptuālajā ziņojumā «Par veselības aprūpes sistēmas reformu» minēta iespējamā VSMC pārvaldes funkcijas nodalīšana no veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas, to turpmāk nododot ārstniecības iestādēm. «Liela daļa no VSMC klientiem bija bērni, tāpēc bija diezgan skaidri nojaušams, ka funkciju pārņēmējs būs tieši Bērnu slimnīca,» piebilda slimnīcas vadītājs.

Viņš atklāja, ka slimnīca veltījusi vairākus mēnešus, lai vairāk izpētītu, kā pārņemt šo funkciju un modelējusi iespējamos tās realizācijas variantus. «Esam priecīgi, ka tagad skaidri zināms funkciju pārņemšanas datums, - tuvākajās nedēļās pabeigsim precīzu funkciju pārņemšanas projektu ar konkrētu laika grafiku,» piebilda Ābols.

Pēc viņa paustā, šobrīd skaidri zināms, ka slimnīca pārņems sadaļu, kas saistīta ar bērnu sporta medicīnu - gan veselības pārbaužu veikšanu, gan nepieciešamības gadījumā atbilstošu speciālistu piesaisti precīzākai diagnostikai vai atveseļošanās procesam. Pie šī jautājuma patlaban strādājot darba grupa, tomēr joprojām palikuši arī vēl neatbildēti jautājumi.

Slimnīca šajā situācijā redzot iespēju kopā ar VSMC darbiniekiem izveidot pakalpojumu, kurš pēc būtības atbilstu katra jaunā sportista vajadzībām.

Ābols sacīja, ka patlaban tiek modelēti iespējamie varianti, un līdz gala lēmuma paziņošanai vēl nepieciešams laiks. Ilgtermiņā Bērnu slimnīcai nodotās funkcijas tiks nodrošināta tās telpās Vienības gatvē 45, taču vēl atklāts ir jautājums par īstermiņa risinājumiem.

Kā ziņots, lai izveidotu optimālu Veselības ministrijas padotībā esošo iestāžu struktūru, paredzēts veikt piecu iestāžu reorganizāciju, liecina šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais rīkojuma projekts.

Paredzēts arī likvidēt VSMC, uz tā bāzes izveidojot Latvijas Antidopinga biroju, kas turpmāk būs atbildīgs par dopinga kontroles un ierobežošanas jautājumiem saskaņā ar 2005.gada 19.oktobra Starptautisko konvenciju pret dopingu sportā un 1989.gada 16.novembra Eiropas Padomes Antidopinga konvenciju. Savukārt VSMC īstenotās veselības aprūpes funkcijas tiks nodotas Bērnu slimnīcai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu