Cipule: Izdienas pensiju jautājums iecirtis lielu robu NMPD cilvēkresursos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Izdienas pensiju jautājums iecirtis ļoti lielu robu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) cilvēkresursos, sacīja dienesta direktore Liene Cipule.

Pēc viņas domām, viens no riskiem, kuru iepriekšējā dienesta vadība, iespējams, nebija pamanījusi ir izdienas pensiju jautājums. «Izdienas pensijas it kā ir labs lozungs darbiniekiem, bet, ja tas netiek īstenots, vadot visus riskus, daži darbinieki aiziet izdienas pensijā, bet pārējie paliek lielas pārslodzes apstākļos,» atzina Cipule.

Pēc viņas teiktā, lielākajā daļā gadījumu darbinieks NMPD atstāj, tikko sasniedzis izdienas pensijas vecumu. Darbinieki dodas izdienas pensijā, jo operatīvais darbs ir pietiekami smags gan emocionāli, gan fiziski, tostarp tas ir ļoti intensīvs, skaidroja Cipule.

Aizejot izdienas pensijā, cilvēks atbilstoši likumam vairs nedrīkst veikt operatīvo darbu. Tomēr Cipule norādīja, ka dienests gan būtu ieinteresēts noturēt šos cilvēkus darbā un piedāvāt pienākumus, kas vairs nav saistīti ar operatīvo darbu.

Viņa pauda sarūgtinājumu par to, ka pēc darba NMPD brigādē cilvēks nedrīkst turpināt nepilnas slodzes darbu dispečeru dienestā, kā dēļ dienests zaudē nopietnu resursu. «Turklāt arī dispečeru dienesta darbinieki gaida, kad varēs doties izdienas pensijā. Par šiem jautājumiem vēl nav skaidrības, un mums nākas zaudēt darbiniekus, kuru kompetences būtu ārkārtīgi noderīgas citos dienesta darbības sektoros,» norādīja Cipule.

Iepriekš labklājības ministrs Jānis Reirs (V) aģentūrai LETA pauda, ka sabiedrībā valda nepareizs viedoklis par izdienas pensiju, jo patiesībā šajā jautājumā neesot nekāda sakara ar pensiju. Tas ir atliktais maksājums, proti, cilvēkam maksā algu, bet, lai noturētu šo cilvēku, tiek piedāvāts, ka nākotnē tiks samaksāts, kas, pēc Reira domām, nav pareizi.

Arī Cipule piekrīt šim apgalvojumam, tomēr apzinās, ka par izdienas pensiju jautājumu varētu runāt citādi, ja medicīnas nozarei kopumā būtu cilvēkresursu attīstības plāns. «Nav reāli gribēt, lai cilvēks līdz pensijas vecumam dara darbu, kuru veic NMPD brigādes. Ļoti maz cilvēku to var darīt ilgstoši. Dienesta darbinieki nereti iet garus gabalus mežos pie cilvēkiem ar nopietnām traumām, nes smagas somas un veic reanimācijas pasākumus pat 40 minūtes no vietas,» stāstīja Cipule.

Viņa sacīja, ka NMPD ir autonoms veidojums, kas nav saistīts ar citām veselības aprūpes iestādēm, līdz ar to šiem cilvēkiem nav iespēju organiski mainīt darbu. Iespējams, mūža vidū pat jādomā par pārkvalificēšanos. «Domāju, ka liela daļa šo cilvēku labprāt gribētu turpināt sevi profesionāli realizēt, bet jautājums, kādā intensitātē un kur,» piebilda NMPD direktore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu