Dainis Domiņš: vietējam alkoholam akcīzes nodoklis jāsamazina

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«Populistiski, tukši izteikumi ar mērķi pievērst sev uzmanību, kad nekā citādi to nevar panākt,» Saeimas deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) ierosinājumu cīņai ar ēnu ekonomiku ļaut par alkoholiskajiem dzērieniem un cigaretēm norēķināties tikai bezskaidrā naudā, vērtē Latvijas Tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Dainis Domiņš.

Parādnieks lūdzis Finanšu ministriju sniegt viedokli par šo ierosinājumu, kā arī uzrunājis dažādus ekspertus. Domiņš saka, ka neredz jēgu piedāvātajiem ierobežojumiem akcīzes preču iegādei, jo tas ir «risinājums», kas neko nerisina.

Alkoholisko dzērienu segmentā ēnu ekonomika ir nebūtiska un risināma citādā ceļā.

Turklāt bezskaidras naudas norēķini par alkoholiskajiem dzērieniem nelegālo alkohola tirgu neizskaudīs, iespējams, ar to tiktu panākts tieši pretējs efekts. «Restorānu norēķinu sistēma ir caurspīdīga. Alkohols tiek piegādāts no bāzēm, kur viss ir korekti. Ja arī kaut kur ir pagrīdes alkohols, tad šis procents ir niecīgs.»

Domiņš uzskata, ka ēnu ekonomiku varētu mazināt, nosakot vietējiem uzņēmējiem izdevīgākus spēles noteikumus, piemēram, samazinot akcīzes nodokli vietējiem alkoholiskajiem dzērieniem.

«Kāpēc pērk pagrīdes alkoholu? Ne jau tāpēc, ka tas ir labāks, bet tāpēc, ka lētāks.»

Uzņēmējs saka, ka pagrīdes akcīzes preces nav pamatproblēma. «Ja valsts sekmēs vietējo uzņēmējdarbību, valsts kasē būs lielāks pieplūdums.» Parādnieka ideju viņš salīdzina ar tikpat tukšiem izteikumiem kā «sekmēt valsts attīstību» un tā tālāk.

Finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) apgalvojumu, ka ēnu ekonomiku efektīvāk apkarotu algas izmaksa tikai ar pārskaitījumu, nevis ierobežojumi akcīzes preču iegādei, Domiņš vērtē kā dīvainu.

«Šādi varētu izteikties pirms gadiem 20, bet ne šodien, kad faktiski visur algas tiek izmaksātas ar pārskaitījumu.»

Pēc viņa domām, problēma nav algas izmaksas veidā, bet domāšanā.

Ministre, komentējot Parādnieka priekšlikumu, aģentūrai LETA sacīja, ka ir pieredze, kad pārāk strauji palielinot akcīzes nodokli, palielinās neakcizēto kontrabandas produktu piedāvājums. Kamēr šādu produktu piedāvājums ir samērā liels, jauni ierobežojumi var radīt lielākās problēmas.

Kā ziņots, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā pērn bija 22% no iekšzemes kopprodukta, kas ir par 1,3 procentpunktiem vairāk nekā 2016.gadā, liecina pētījuma «Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2017» rezultāti.

Viena no skaidru naudu vismazāk izmantojošām sabiedrībām pasaulē ir Zviedrija. Liela daļa Zviedrijas banku vairs nepieņem skaidru naudu, savukārt daudzi veikali, muzeji un restorāni pieņem tikai maksājumus ar maksājumu kartēm vai mobilos maksājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu