Kušners savas kandidatūras noraidīšanu saista ar vēlmi ietekmēt Latvijas Bankas neatkarību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas lēmumu neapstiprināt viņu Latvijas Bankas padomes locekļa amatā Edvards Kušners saista ar vēlmi ietekmēt Latvijas Bankas neatkarību.

«[Lēmuma] patiesie iemesli ir tomēr saistīti ar nacionālās bankas neatkarību, politisko neatkarību, neitralitāti,» pauda Kušners. Viņš norādīja, ka, iespējams, mērķis ir «ātri pārņemt ietekmi Latvijas bankā».

Kušners akcentēja, ka deputāti pašlaik īsteno «bīstamu spēli ar uguni», jo ikviena Latvijas Bankas padomes locekļa prombūtne pašlaik būtiski apdraud centrālās bankas lemtspēju. Latvijas Bankas padomei ir nepieciešams saglabāt lemtspēju, bet pašlaik tā strādā ar minimālo kvorumu, skaidroja Kušners.

Vaicāts, ar kādu mērķi tiekot plānots pārņemt kontroli pār Latvijas Banku, Kušners aicināja izpētīt situāciju Ungārijā, kur pēc centrālās bankas prezidenta nomaiņas parādījās skandāls, ka miljards no bankas rīcībā esošajām rezervēm ieguldīts fondos, kas esot saistīti ar Ungārijas prezidenta radiniekiem.

Uz jautājumu par to, vai viņam ir zināmi konkrēti politiķi, kuriem būtu šāda veida intereses, viņš atbildēja, ka nevar tos nosaukt publiski un ka nevar arī publiski apgalvot, ka kādiem politiķiem būtu interese šāda veida rīcībā. «Centrālās bankas rīcībā ir ievērojami finanšu resursi, lai būtu nepieciešams nodrošināt patiešām neatkarīgu un neitrālu centrālās bankas darbību,» pauda Kušners.

Kušners norādīja, ka pašlaik no sešiem padomes locekļiem viņam ir «zelta» jeb izšķirošā balss. Kušners sacīja, ka jautājumā par centrālās bankas neatkarību daudz ko parādīs gaidāmās debates pēc tam, kad Latvijas Banka būs izvirzījusi jaunu kandidātu padomes locekļa amatam.

Taujāts par tālākajām gaitām karjerā, Kušners atbildēja, ka par to neuztraucas, jo viņam ir pietiekoši laba pieredze. Viņš jau esot saņēmis attiecīgus piedāvājumus un pieļauj, ka tagad būs arī jauni priekšlikumi attiecībā uz tālāko darbību.

Savukārt pirms balsojuma par Kušneru atsevišķi deputāti debatēs norādīja, ka Latvijas Bankas padomē un valdē kopumā ir pārāk liels skaits pārstāvju, ko varētu samazināt.

Kā ziņots, Saeimas vairākums šodien nolēma neapstiprināt Kušneru uz vēl vienu pilnvaru termiņu Latvijas Bankas padomes locekļa amatā.

Par Kušnera pārapstiprināšanu nobalsoja 36 deputāti, pret bija 14, bet atturējās - 28. Vēl astoņi deputāti balsojumā nepiedalījās. Kušneram nelabvēlīgi nobalsoja Zaļo un zemnieku savienības un «Saskaņas» deputāti, kuriem piebalsoja atsevišķi «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK politiķi un partejisko piederību nomainījušie tautas kalpi.

Arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vairākums iepriekš nolēma nerekomendēt parlamentam Kušnera apstiprināšanu amatā. No atsevišķiem politiķiem kā arguments pret viņa kandidatūras atbalstīšanu izskanējusi arī pēdējo gadu situācija finanšu sektorā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu