Pabriks: Pēc Trampa paziņojuma par tikšanās atcelšanu ieguvēja ir Ziemeļkoreja

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojuma par 12.jūnijā paredzētās tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu atcelšanu ieguvēja ir Ziemeļkoreja, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Pēc Pabrika domām, Ziemeļkoreja no diplomātiskā un taktiskā skatu punkta ir ieguvēja, jo valsts joprojām paudusi gatavību tikties un sarunāties, bet ASV prezidents šo iespēju noraidījis. Šāda retorika un notikumu pavērsiens labi strādā autoritāros režīmos, tādēļ Čenuns Ziemeļkorejas sabiedrības acīs sevi atkal ir nostiprinājis kā līderi, pieļāva eiroparlamentārietis.

«Klasiskajā diplomātijā ir tā, ka tas, kurš pirmais atsakās no iniciētajām sarunām, ir tas, kurš ir rīkojies nepareizi. Šī tikšanās Singapūrā nebija labi sagatavota. Iespējams, ASV iekšienē bijuši dažādi viedokļi un varbūt bija centieni pacelt lielas gaidas no šīs tikšanās, tādējādi mēģinot iebaidīt Ziemeļkoreju. Spēlēja arī Ziemeļkoreja, kas turpināja izteikt dažādas rupjības, kas nav pieņemami pirms šādām tikšanās reizēm,» teica Pabriks.

«Zinot Trampa impulsivitāti, nevaram izslēgt, ka viedoklis atkal tiks mainīts un tikšanās notiks kaut kad vēlāk, jo vienlaikus diplomātiskais darbs tomēr turpinās. Līdz ar ASV prezidenta ceturtdienas paziņojumu atgriežamies tajā vietā, kur bijām pirms Trampa pārsteidzīgā paziņojuma par tikšanos. Baidos, ka atgriezīsimies tajā pašā punktā, un eskalācijas ziņā pat vēl par pakāpi augstāk,» pieļāva EP deputāts.

Politiķis norādīja, ka pašlaik nav skaidrs, ko domā Ķīna, kas ir atslēgas faktors visā Ziemeļkorejas politikā. Atkusni Ziemeļkorejas politikā veicinājis tieši Ķīnas spiediens, uzskata Pabriks, jo tā nevēlas abu Koreju apvienošanu un Ziemeļkorejas pazušanu no kartes. Pēc eiroparlamentārieša domām, Ķīna centusies Ziemeļkorejas vadību piespiest iet uz sarunām, kurās būtu jāsper kādi piekāpšanās soļi. «Ķīna vēlas «status quo» turpinājumu bez eskalācijas. Ja Ķīna redzēs, ka ir iespējama eskalācija, tā var reaģēt citādāk,» piebilda Pabriks.

Jau vēstīts, ka Tramps ir atcēlis 12.jūnijā paredzēto tikšanos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu. Savu lēmumu Baltā nama saimnieks pamatojis ar «milzīgo niknumu un atklāto naidīgumu», kāds pausts pēdējā laika Phenjanas paziņojumos. Kimam adresētajā vēstulē, kuru publiskojis Baltais nams, Tramps norādījis, ka, viņaprāt, «šobrīd būtu nepiemēroti» sarīkot šo ilgi plānoto tikšanos.

Prezidents arī, atsaucoties uz Ziemeļkorejas lielīšanos ar saviem kodolieročiem, atgādinājis, ka ASV kodolarsenāls «ir tik liels un spēcīgs, ka lūdzu Dievu, lai tas nekad netiktu izmantots».

«Cerams, ka saistībā ar Ziemeļkorejas nākotni notiks pozitīvas lietas,» viņš norādīja, «bet ja tā nebūs, mūsu gatavība ir lielāka, nekā tā jelkad agrāk ir bijusi». «Vienlaikus tiks turpinātas mūsu ļoti stingrās sankcijas, kas bez šaubām ir visstigrākās jelkad noteiktās sankcijas, un maksimālā spiediena kampaņa,» viņš piebilda.

Tikmēr Ziemeļkoreja piektdien paziņoja, ka vēl arvien ir gatava sarunām ar ASV. «Pēkšņais paziņojums par tikšanās atcelšanu ir mums negaidīts, un mēs varam tikai to atzīt par ļoti nožēlojamu,» teikts Ziemeļkorejas ārlietu ministra pirmā vietnieka Kima Kjegvana paziņojumā, kuru pārraidīja valsts ziņu aģentūra KCNA.

«Mēs atkal paziņojam ASV par mūsu gatavību tikties vaigu vaigā jebkurā laikā un jebkurā formā, lai atrisinātu problēmu,» piebilda Kims Kjegvans. Viņš sacīja, ka Trampa lēmums par tikšanās atcelšanu «neatbilst pasaules vēlmei» un ka šāda tikšanās ir ļoti vajadzīga, lai atrisinātu «smagas naidīgas attiecības».

«Mūsu apņemšanās darīt visu iespējamo miera un stabilitātes labad pasaulē un Korejas pussalā paliek nemainīga, un mēs esam brīvi no aizspriedumiem, dodot laiku un iespēju ASV,» teikts paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu