Politologs: Šī brīža situācijā «Saskaņa» pārliecinoši uzvarētu Saeimas vēlēšanās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vērtējot šī brīža situāciju, sociāldemokrātiskā partija «Saskaņa» ar vairākumu vēlētāju balsu pārliecinoši varētu būt uzvarētāja šoruden gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, teica Latvijas Universitātes komunikāciju zinātņu profesors Ojārs Skudra.

Viņš piebilda, ka partijas «Saskaņa» publiski nospraustais mērķis vēlēšanās iegūt pirmo vietu un palielināt pārstāvniecību parlamentā patlaban varētu izdoties, ja ne Jaunajai konservatīvajai partijai, ne «Vienotībai», ne Latvijas Reģionu Apvienībai neizdodas palielināt velētāju atbalstu un iedzīvotāji nemaina savus ieskatus par rīcību vēlēšanās.

«Saskaņā ar pašreizējām aptaujām lielākā daļa vēlētāju ir izšķīrušies, par ko balsos Saeimas vēlēšanās. No atlikušajiem vēlētājiem 30% apgalvo, ka vēl nezina, par ko balsos, un 10% saka, ka nepiedalīsies vēlēšanās. (..) Šobrīd «Saskaņai» ir droši iegūt 25% vēlētāju atbalstu, bet Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) no 17%-20% vēlētāju atbalstu, turpretī Nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK aptuveni 10%-12% un pārējiem visiem apmēram 5%. Cik daudz pārējo partiju iekļūs parlamentā, grūti pateikt. Pieļauju, ka [politiķes Ingunas] Sudrabas partijai ir ļoti labi finansētāji, kuri labprāt redzētu koalīciju, kurā būtu «Saskaņa», ZZS un Sudrabas partija «No sirds Latvijai»,» sacīja Skudra.

Vienlaikus viņš piebilda, ka līdz Saeimas vēlēšanām vēl jāgaida vairāki mēneši, kuru laikā vēlētāju domas vēl var mainīties. Tāpēc iepriekš minētais ir tikai šī brīža situācijas vērtējums.

Komentējot «Saskaņas» publiski pausto partijas mērķi kļūt par vienīgo proeiropeisku partiju valstī, viņš teica, ka ir būtiski, vai «Saskaņa» ir definējusi, ko tā domā ar proeiropeisku. «Pateikt proeiropeisks šodien nozīmē pateikt neko, pretējā gadījumā ir jāpasaka, kas notiek ar eirozonu, fiskālo integrāciju, monetāro integrāciju, Šengenas zonu, uz ekonomisko integrāciju vērstu politiku un zināmā mērā arī aizsardzības jomu. Ja partija nav definējusi, kā tā izprot vārdu eiropeisks un ko tas nozīmē Latvijai pārskatāmā nākotnē, ņemot vērā ES vēlēšanas nākamgad un proatlantisko kontekstu, sevis nodēvēšana par proeiropeiskiem ir lēts politisks joks,» sacīja Skudra.

Jau ziņots, ka partijas «Saskaņa» līderis Nils Ušakovs partijas kongresā, 26.maijā paziņoja, ka «Saskaņa» mērķis Saeimas vēlēšanās ir iegūt pirmo vietu un palielināt pārstāvniecību parlamentā.

Tāpat Ušakovs kongresā akcentēja stipras un pārticīgas Eiropas nozīmi, informējot, ka Saskaņa" plāno kļūt par vienīgo proeiropeisku partiju valstī, kas ir liela atbildība un izaicinājums, kam partija esot gatava.

Vēstīts, «Saskaņa» kongresā diskutēja par priekšvēlēšanu programmas projektu. Pēc partijas vadības uzrunām, darbs notika paneļdiskusijās, kurās piedalījās gan partijas biedri, gan Latvijas un starptautiskie eksperti. Diskusiju paneļi bija paredzēti par pārmaiņām Eiropā, mazākumtautību jomā, ekonomikā, veselības aprūpē, sociālajā jomā, izglītībā, reģionos un pārmaiņām, kas skars jauniešus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu