Kardiologs: 80% gadījumu ārstu noteiktie izmeklējumi ir nevajadzīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA

Ja privātai poliklīnikai tiek piešķirtas kvotas, tā neskatās, vai cilvēkam ir nepieciešams izmeklējums vai nav - RīgaTV 24 raidījumā «Dienas personība ar Veltu Puriņu» atzina kardiologs Andris Skride.

«Es skaidri zinu, ka ir vienkārši rīkojums – taisiet visiem šo izmeklējumu! Jo tādējādi jebkura poliklīnika nopelna sev naudu,» apspriežot veselības aprūpes finansējumu un kopējo stāvokli, skaidroja kardiologs.

Viņš sacīja, ka izmeklējumi tiek veikti neatkarīgi no tā, vai tas ir vajadzīgs, un 70-80% gadījumu tos nemaz nevajag. Skride norādīja, ka gluži vienkārši netiek ievērotas noteiktās pazīmes, kuros gadījumos vajadzētu veikt attiecīgo izmeklējumu: «Te netiek uzraudzīts tas, ko medicīnā sauc par indikācijām. Tās ir skaidri noteiktas, tur nav diskusiju. Šīs indikācijas izmeklējuma veikšanai netiek noteiktas.»

Skride uzskata, ka veselības aprūpes budžetam būtu būtiski jāpalielinās, tomēr vispirms ir jārisina šī problēma, jo pašlaik resursi tiek izlietoti nevajadzīgi. «Mēs redzam, ka veselība kā prioritāte ir tikai vārdos. Veselības budžetam noteikti ir jābūt uz pusi lielākam. Bet lai mēs papildus ieguldītu naudu veselībā, mums ir skaidri jāzina, kur mēs tērējam. Šobrīd tiek ļoti daudz tērēts dažādiem liekiem izmeklējumiem, nevajadzīgām lietām,» raidījumā atzina kardiologs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu