Kučinskis aicina attīstīt sadarbību starp Latvijas un Nīderlandes augstskolām, pētniekiem un biznesu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien tikšanās laikā ar Nīderlandes karali Vilemu Aleksandru aicināja attīstīt sadarbību starp abu valstu augstskolām, pētniekiem un biznesu.

Kučinska birojā aģentūrai LETA stāstīja, ka tikšanās laikā tika apspriesta abu valstu sadarbība, kā arī situācija Eiropā. Premjers norādījis, ka Latvija un Nīderlande ir līdzīgi domājoši un pragmātiski partneri dažādās Eiropas Savienības (ES) jomās, abām valstīm ir vienota izpratne par Eiropas vērtībām un starptautiskajiem izaicinājumiem. Latvijas skatījumā, Eiropas projekta attīstīšanā prioritāte ir drošība tās visplašākajā nozīmē.

Ļoti augstu tiek vērtēta ciešā sadarbība, kas ir izveidojusies starp Baltijas un Ziemeļvalstīm un Beniluksa valstīm. Latvija ir ieinteresēta šo sadarbību attīstīt arī turpmāk, kas sniedz iespēju viedokļu apmaiņai un pozīciju saskaņošanai par ES un starptautiskajiem jautājumiem. Abas puses pauda cerību, ka izdosies rast veiksmīgu risinājumu saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no ES jeb «Brexit».

Tikšanās laikā Kučinskis augstu novērtēja Nīderlandes ieguldījumu NATO paplašinātās klātbūtnes nodrošināšanā Baltijas reģionā un NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā. Savukārt, attiecībā uz abu valstu ekonomisko sadarbību, Ministru prezidents norādīja, ka svarīga ir sadarbības veicināšana tehnoloģiju un inovāciju nozarēs, tranzītā un loģistikā.

«Tehnoloģiju pārnese ir aktuāla gan Nīderlandē, gan Latvijā. Svarīgi ir attīstīt sadarbību starp augstskolām, pētniekiem un biznesu. Mūsu interese stiprināt šo sadarbību. Latvijā attīstām datos balstītas nācijas konceptu,» pauda Kučinskis.

Viņš uzsvēra lielo izglītības nozīmi tautsaimniecības attīstībā, uzteicot līdzšinējo sadarbību starp Latviju un Nīderlandi. Abu valstu augstskolām ir veiksmīga gan divpusējā sadarbība, gan arī ES programmu ietvaros, piemēram, «Horizon 2020», «Radošā Eiropa» un «Erasmus».

Tāpat Latvijai ir interese sadarboties ar Nīderlandi transporta un loģistikas jomās, piesaistot kravas no Āzijas. Visciešākā sadarbība Rīgas ostai ir ar Roterdamas ostu, tā ir iekļauta trīs uz Rīgu nākošo regulāro konteinerlīniju maršrutos. Kučinskis uzsvēra nepieciešamību attīstīt abu valstu sadarbību, meklējot arvien jaunus kravu piesaistes ceļus.

Nīderlande ir astotais lielākais Latvijas tirdzniecības partneris un otrs lielākais investors Latvijā. Nīderlandē reģistrētie uzņēmumi veikuši nozīmīgus ieguldījumus transporta un loģistikas, elektroenerģijas, lauksaimniecības, metālapstrādes, nekustāmo īpašumu un būvniecības nozarēs. Savukārt Latvijas uzņēmumi ar inovatīviem risinājumiem un kvalitāti jau ir atpazīstami Nīderlandē radošo industriju, dizaina un būvniecības sektoros.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Nīderlandes karalis Latviju ir apmeklējis 2002.gadā, bet tolaik vēl kā kroņprincis. 2013.gada aprīlī Nīderlandes karaliene Beatrikse atteicās no troņa par labu savam dēlam Vilemam Aleksandram, monarha maiņu valstij svinot ar vērienīgām svinībām oranžās krāsās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu