ES: Strīdu par migrāciju var izbeigt «tikai Eiropas risinājums»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Strīdu par patvēruma noteikumiem, kas draud ieraut Vāciju politiskā krīzē un konfliktā ar Eiropas Savienību (ES), var izbeigt «tikai Eiropas risinājums», pirmdien sacīja Eiropas Komisijas (EK) preses sekretārs Margaritis Shins.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles konservatīvie koalīcijas partneri izteikuši viņai ultimātu - divu nedēļu laikā panākt Eiropas vienošanos par stingrākiem patvēruma noteikumiem, pretējā gadījumā migranti tiks noraidīti jau uz Vācijas robežas.

Shins pauda optimismu, ka kolektīvs atrisinājums tiks rasts ES samitā 28. un 29.jūnijā.

«Komisija uzskarta, ka tikai Eiropas risinājums un Eiropas vienošanās var atrisināt šo jautājumu. Mēs to esam pieredzējuši jau iepriekš,» viņš sacīja preses brīfingā.

«Mēs esam pārliecināti, ka mums darba kārtībā ir visi elementi, lai sekmētu vienošanos Eiropadomē.»

ES valstis divus gadus cenšas vienoties par to, kā reformēt bloka noteikumus patvēruma jomām, un tās bija noteikušas samitu kā beigu termiņu risinājuma panākšanai.

Lielākais klupšanas akmens bijis tā dēvētie Dublinas noteikumi, kas atbildību par patvēruma meklētājiem uzliek pirmajai valstij, kurā imigranti ierodas. Šo noteikumu dēļ lielākais slogs uzgūlis Itālijai un Grieķijai, kur ierodas lielākā daļa imigrantu.

EK ierosināja kvotu sistēmu, kas patvēruma lūdzējus sadalītu dalībvalstu starpā, tomēr Polija un Ungārija to uzreiz noraidīja.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers pirmdien deva kanclerei Merkelei laiku līdz jūnija beigām atrisināt robežkontroles jautājumus, un Merkele šo priekšlikumu pieņēmusi.

Zēhofers paziņoja, ka uzdos policijai uz robežas atraidīt patvēruma meklētājus, kas jau reģistrējušies kādā citā ES valstī, ja vien Merkele nepildīs savus solījumus rast risinājumu nelegālajai imigrācijai ES līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu