Vai baptistu mācītājs mainīs partijas «Saskaņa» prokremlisko reputāciju? (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vēlēšanās tuvojas un Latvijas vēlētāju aptauju populārākā partija Saskaņa gatavojas kaujai par Saeimu. Līdz šim viņiem izdevies realizēt gandrīz neiespējamo, t.i., apvienot Latvijas krievu vēlētājus, kas nav pa spēkam nevienai no latviešu partijām. Pateicoties šai spēku konsolidācijai, Ušakova partija šodien ir lielākais politiskais spēks Latvijā. Viņiem ir izdevies pārņemt savā kontrolē Latvijas galvaspilsētu Rīgu un izmantot savā labā lielākās valsts pašvaldības resursus, Rīgas Satiksmi ieskaitot. Tagad jārealizē nākamais scenārija punkts, t.i., jāpakļauj savai komandai visa valsts. Lai to realizētu, protams, noderēs ar Krieviju koķetējošā Ventspils pašvaldības vadītāja Aivara Lemberga kabatas partija ZZS, taču vēl labāk ir panākt ietekmes balsojumu pašiem. Šim nolūkam Ušakova partijai ļoti vajag latviešu balsis.

Ietekmes grupas

Partijai saskaņa (savā politiskajā karjerā Latvijā) pagaidām nav izdevies panākt neko ievērības cienīgu un būtisku, kas to padarītu interesantu un vērtīgu latviešu vēlētāju acīs. Līdz šis grupējums apzināti šķēla sabiedrību, par katru cenu cenšoties ieviest valstī krievu valodu kā otro valsts valodu, gan atbalstot prokremlisku ikgadēju svētku rīkošanu Pārdaugavā, gan mēģinot ieviest valstī paralēlu Ziemassvētku brīvdienu pareizticīgajiem (kas gan tas ir ja ne sabiedrības šķelšana pēc reliģiskās piederības?). Nav noslēpums, ka Ķengaragā, Juglā, Karostā un citur joprojām ir samērā daudz vēlētāju, kas gribētu integrēt Krievijas ietekmes zonā Rietumu civilizācijai vēsturiski piederīgo Latviju un latviešus. Šādi cilvēki ir uzticamākie Ušakova – Urbanoviča partijas vēlētāji.

Taču latviski runājošais vēlētājs šo projektu nepieņems. Jāpiezīmē, ka Maskavai tik vajadzīgā divvalodība vienu brīdi tika ļoti intensīvi menedžēta Latvijā (ieskaitot referendumu, kurā šis projekts izgāzās), taču tagad tiek turpināta publiskajā telpā slēpti, panākot reālo divvalodību sadzīvē, kurā daļa proimpēriski noskaņoto krieviski runājoši atsakās runāt un saprast valsts valodu. Bizness un institūcijas šo neformālo reformu veicina bez kompleksiem. Tāpēc Kremļa iecerētais krievu valodas dominējošais atgriešanās process Latvijā patlaban notiek arī bez pozitīva iznākuma referendumā, ar neformālu sviru palīdzību.

Neturpināšu uzskaitīt, ar kādiem paņēmieniem Ušakova partijai ir izdevies pārvērst Rīgu par Maskavas forštati tiešā (nevis pārnestā) nozīmē. Tāpēc viņa vēlētājiem vairs piebraukt nevajag. Var pat atteikties no krievu valodas grabuļa, jo savējie balsos par Saskaņu arī tad, ja Ušakovs pēkšņi mainīs Saskaņas kursu. Kas tagad arī notiek.

Saskaņas publisko attiecību padomnieki

Pirms laiciņa publisko telpu aplidoja ziņa par to, ka Saskaņa ieguvusi jaunus konsultantus priekšvēlēšanu kampaņas uzlabošanai. Tas nozīmē, ka vecie «vērpēji» vairs nejūt drēbi un ir vajadzīga jauna pieeja, lai lielāko Latvijas partiju padarītu vēl lielāku. Pirmais gājiens bija, kad tika lauzts līgums ar Putina partiju Vienotā Krievija. Tas bija nepieciešams, lai sev uzliktu sociāldemokrātiskas partijas masku. Sociālistiskā internacionāle viņus neuzņēma savā pulkā tieši šī līguma dēļ. Tāpēc arī līgums ar Kremļa partiju tika lauzts. Pāris saskaņiešu tobrīd tēloja slikti spēlētu sašutumu, lai parastie ļaudis domātu, ka Ušakova partija patiešām iecerējusi trakas lietas un vēlas kļūt par patiesi sociāldemokrātisku partiju. Taču mērķis bija daudz pārdomātāks – šādi būtu bijis iespējams nomazgāties no «prokremliskās» ēnas un iegūt sabiedrotos visas pasaules sociķu aprindās. Bez tam – piesaistīt sev Latvijas trūcīgo slāņu elektorātu, kura intereses pagaidām neizstāv neviena no latviešu partijām. Pēc līguma saraušanas ar Putina partiju viņi ieslīdēja pasaules sociāldemokrātu apritē un tagad var rēķināties ar zviedru somu, vācu vai norvēģu atbalstu priekšvēlēšanu kaujās. Taču ar to vēl ir par maz, lai iegūtu latviešu balsojumu sev. Jo līguma laušana ar Kremļa partiju, vēl nenozīmē, ka Saskaņa vairs nav prokremliska partija. Darbi, nevis skaisti vārdi un līgumi liecina par partijas patieso orientāciju.

Baptistu kārts

Pirms dažām dienām «Saskaņas» valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs rosināja par partijas Valsts prezidenta amata kandidātu apstiprināt Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskapu Pēteri Sproģi. Šajā gadījumā nav svarīgi, cik konkrētais Pēteris Sproģis ir vai nav piemērots valsts prezidenta amatam, bet gan stratēģiskais aprēķins ar ticīgo cilvēku palīdzību piesaistīt Saskaņai reliģiozos latviešu vēlētājus, kas ir diezgan kompakta grupa un jutīsies iepriecināti, ka augstajam amatam tieši Saskaņa izvirza kandidātu no viņu vidus. Turklāt tieši baptisti var būt gan latviešu, gan krievu izcelsmes ticīgie, kas luterāņu vai pareizticīgo adījumā būtu daudz polarizētākas vēlētāju grupas.

Kā komentēt šo Saskaņa stratēģisko soli? Kā ļoti labi aprēķinātu mēģinājumu magnetizēt latviešu vēlētājus, izmantojot ticības un baznīcas kārti. Šo spēli plaši izmanto ASV. Eiropā mazāk. Protams, ka varam pārmest kandidātam nekritisku godkārību, godprātīgas analīzes vietā. Taču Saskaņa vēlas sev pievilināt latviešu vēlētāju un kauja par šo izvirzīto mērķi ir sākusies ar samērā neparastām metodēm, kuras populistiskais Tramps lietoja bez kavēšanās un tagad, šķiet, pārņem arī pašmāju trampisti.

Mani interesē tikai viens –

vai šādi reveransi nāk par labu Latvijai, vai tie ir tikai par labu Saskaņas partijai? Vai mācītājs Sproģis tiešām ir labs Latvijas prezidenta kandidāts vai viņa misija ir vienīgi uzlabot Saskaņas reputāciju?

Pagaidām izskatās, ka partija Saskaņa joprojām ir uzticīgai tikai savējām, nevis valsts interesēm un «baptistu kārts» diezin vai palīdzēs samulsināt latviešu vēlētāju. Latvijā joprojām ir Eiropā un vēlētāji arī.

P. S. Šis raksts nav ziņa, bet gan autora publicistisks viedoklis, kurā izmantoti tēlaini izteiksmes līdzekļi.

2015. gadā Saskaņa zaudēja tiesā pret mani un TVNet, kad kādā TVNet viedokļa rakstā secinājām, ka šai «prokremliskajai partijai ar atbalstu Krievijas prezidenta Vladimira Putina stallī ir izdevies apvienot tos Latvijas iedzīvotājus, kas joprojām dzīvo pašizolācijas stāvoklī ar tā saucamo imigrantu sindromu, redzot un atbalstot Ušakova vadītajā partijā tās centienus iekļaut Latviju Putina Krievijas impērijas sastāvā». Tiesa nevienā no trim instancēm neatzina Saskaņa prasību, ka šie apgalvojumi ir nepatiesi un jāatsauc un ka tie aizskar partijas godu un cieņu.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu