Biedrība: Jaunie normatīvi diskriminē ģimenes ar smagi slimiem bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jūlijā spēkā stājušies grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā un ar tiem saistītajos Ministru kabineta noteikumos diskriminē ģimenes ar smagi slimiem bērniem, uzskata biedrība «Oranžais stars», kas sniedz atbalstu bērniem ar īpašām vajadzībām.

Biedrības valdes locekle Inga Baļe informē, ka biedrība nosūtījusi atklātu vēstuli vairākām ministrijām un tiesībsargam. Kā teikts vēstulē, likuma izmaiņas paredz, ka Latvijā tiek ieviestas divu veidu specializētās audžuģimenes - krīzes audžuģimenes un specializētās audžuģimenes.

«Normatīvās izmaiņas sniedz atbalstu ģimenēm, kas īslaicīgi uzņems pie sevis bērnus ar smagiem funkcionālajiem traucējumiem. No vienas puses, tas ir apsveicami, no otras - diskriminējoši pret tām ģimenēm, kuras bērnus ar smagiem funkcionāliem traucējumiem nav atdevušas valsts aprūpē, bet, cik vien spēj, rūpējas par bērniem pašas,» skaidro biedrība.

Liela daļa ģimeņu, kuras pašas rūpējas par saviem smagi slimajiem bērniem, dzīvo krietni zem iztikas minimuma. Pabalsta apmērs šādām ģimenēm pēdējo astoņu gadu laikā ir bijis nemainīgs - 213,43 eiro, piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu ir 106,72 eiro. Atbalsts strādājošajiem vecākiem, piemēram, nodokļu atlaižu veidā, nav nekāds.

«Tātad vecākam, kas audzina bērnu ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, mēnesī ir jāiztiek ar apmēram 320,15 eiro. Par šo naudu ir jāspēj pabarot bērnu, ņemot vērā viņa specifiskās vajadzības, un paēst pašam, nodrošināt dzīvesvietu, higiēnas preces, apģērbus, apavus un arī medicīnisko aprūpi un rehabilitāciju. Bezmaksas veselības aprūpe bērniem mūsu valstī, diemžēl, ir tikai mīts, kas ir uzturams spēkā tik ilgi, kamēr ar tās vajadzību nesastopies ikdienā un steidzamības kārtā,» skaidro Baļe.

Labklājības ministrija informē, ka šogad atlīdzība specializētām audžuģimenēm būs no 430 līdz 860 eiro. Papildus mēneša atalgojumam specializētās audžuģimenes saņems arī ikmēneša pabalstu bērna uzturam, pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei, kā arī vienreizēju pabalstu 500 eiro apmērā mājokļa iekārtošanas izdevumiem.

«Pieņemt ģimenē bērnu ar smagiem funkcionālajiem traucējiem - tā ir audžuģimeņu izvēle. Un tas ir uz laiku. Ja ir par smagu, grūtu, sāpīgu, nepatīk, nesanāk, negribas, piekusu - atsakies. Bet ģimenes, kas audzina savus bērnus ar smagiem funkcionālajiem traucējumiem, nav izvēlējušās šādu bērnu uzņemt ģimenē uz laiku. Tā nebija viņu izvēle, ka ģimenē piedzims smagi slims bērns. Tā nebija viņu izvēle, ka bērns neatgriezeniski saslima vai guva neatgriezenisku traumu kādā no mūsu valsts veselības aprūpes iestādēm. Vienīgā šo vecāku izvēle bija un ir audzināt bērnu ģimenē, rūpēties un mīlēt viņu un neatdot valsts aprūpē,» saka Baļe, retoriski vaicājot: «Kāpēc valsts negrib atbalstīt sociālā riska ģimenes, lai bērni no šīm ģimenēm vispār nenonāktu institūcijās?»

Atklātajā vēstulē biedrība lūdz ministrijām skaidrot radušos situāciju, kā arī aicina tiesībsargu Juri Jansonu izvērtēt, vai pieņemtās likuma normas nav diskriminējošas.

Biedrība «Oranžais stars» aktīvu darbību sāka 2009.gada rudenī, sniedzot atbalstu bērniem un jauniešiem ar īpašajām vajadzībām, tajā skaitā - ar smagiem funkcionālajiem traucējumiem. Šobrīd biedrības komandā darbojas bērni, jaunieši un viņu vecāki bez darba samaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu