Rinkēvičam nav bažu par iespējamu Trampa un Putina sarunu negatīvu ietekmi uz Latviju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Nav bažu, ka ASV un Krievijas prezidentu Donalda Trampa un Vladimira Putina tikšanās kādā veidā nāks par sliktu Latvijai, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) .

«Man nav īpašu bažu par to, ka ir noticis kāds liels pavērsiens un saruna kaut kādā veidā nāks par sliktu Latvijai. Dialogs pats par sevi ir laba lieta, galvenais, lai tiktu ievēroti principi,» sacīja ārlietu ministrs.

Vaicāts, vai līdz ar ASV un Krievijas prezidentu tikšanos kaut kādā veidā varētu būt apdraudēta NATO klātbūtne vai mācības reģionā, kur atrodas Latvija, Rinkēvičs norādīja, ka viņam šādu indikāciju nav. «Tieši otrādi, cik zinu, ASV puse ir paudusi, ka tas būs jautājums, kurā piekāpšanās nav iespējama,» teica ārlietu ministrs, atgādinot, ka NATO klātbūtne ir ne tikai ASV, bet kolektīvs NATO iesaistīto valstu lēmums.

Ārlietu ministrs arī pauda pārliecību, ka ASV un Krievijas prezidentu tikšanās nav sagādājusi pārsteigumus nevienam, kas sekoja tai līdzi. "Principiālās lietās, piemēram, attiecībā uz Krimas okupāciju, ["Nord Stream] gāzes vadu un vēl virknē jautājumu nedzirdēju nekādas būtiskas izmaiņas ne ASV pozīcijā, ne visā kopējā sarunu kontekstā," sacīja Rinkēvičs.

Ministrs gan norādīja, ka jāsagaida detalizētāku informāciju par sarunām, lai varētu par tām spriest pilnīgāk. Viņš pauda cerību, ka drīzumā, atbilstoši ierastai praksei, tiks saņemts ASV puses detalizēts izklāsts NATO sabiedrotajiem.

Jau ziņots, ka ASV un Krievijas prezidenti pēc pirmdien Helsinkos notikušajām samita sarunām tikšanos cildināja, to raksturojot kā produktīvu un sekmīgu.

Tramps sacīja, ka sarunas bijušas «atklātas, tiešas un dziļi produktīvas». Arī Putins cildināja samita tikšanos kā ļoti sekmīgu.

Putins, runājot pēc vairākām sarunu stundām, norādīja, ka nav «objektīvu iemeslu» spriedzei ASV un Krievijas attiecībās. «Visiem ir skaidrs, ka divpusējās attiecības atrodas sarežģītā posmā. Tomēr šīm grūtībām, pašreizējai spraigajai atmosfērai nav objektīvu iemeslu,» skaidroja Putins.

Krievijas līderis arī sacīja, ka Tramps izvirzījis jautājumu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās. Tāpat Putins slavēja sadarbību Krievijas un ASV drošības dienestu starpā, piebilstot, ka viņš dod priekšroku tam, ka sadarbība turpinās «cīņā ar terorismu un centienos garantēt kiberdrošību».

Krievijas ziņu aģentūras savukārt citē Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, kurš sacījis, ka sarunas bijušas «vairāk nekā lieliskas».

Putins preses konferencē atzina, ka cerējis uz Trampa uzvaru 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, ņemot vērā Trampa solījumus uzlabot abu valstu attiecības.

Samits notiek Somijas prezidenta pilī. Pirms sarunu sākuma Tramps un Putins kopīgi nofotografējās ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti, bet pēc tam sākās tikšanās divatā ar tulku līdzdalību. Samita otrajā daļā viņiem pievienojās augstas abu pušu amatpersonas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu