Sirseņu kodumu dēļ nonāk reanimācijā (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gulbenes slimnīcas uzņemšanas nodaļā gandrīz katru dienu pēc palīdzības vēršas cilvēki, kurus sakodušas lapsenes vai sirseņi. Nodaļas medicīnas darbinieki stāsta, ka visvairāk ir pacientu ar lapseņu kodumiem.

Slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā pāris dienas pavadīja arī Jaungulbenes pagasta iedzīvotājs Vladimirs Thašugujevs no "Lejasgaiguļiem", kuru pamatīgi bija sakoduši sirseņi. Sešdesmit astoņus gadus vecais vīrietis stāsta, ka astoņus gadus kopā ar ģimeni dzīvojot "Lejasgaiguļos", bet šis esot pirmais gadījums, kad nācies saņemt apmēram divdesmit sirseņu dzēlienus. Līdz šim viņam esot iedzēlusi tikai kāda bite vai lapsene.

"Nolēmu pa trepēm uzkāpt pirtsaugšā. Arī agrāk tur biju kāpis, bet sirseņu tur nekad nebija, tāpēc uzreiz neievēroju lielo pūzni. Galvā man bija vasaras cepure, tomēr tā nespēja pasargāt galvu no sirseņu dzēlieniem. Sākumā pat nesapratu, kas notiek, saskatīju tikai visapkārt lidojošus kukaiņus, centos uzmest galvā arī vējjakas kapuci un steidzos uz mājām. Galva no dzēlieniem ļoti sāpēja un bija mazliet piepampusi. Zināju, ka koduma vietām jāpieliek klāt kaut kas auksts. Lai gan sliktas sajūtas nebija, tomēr sieva ieteica braukt pie ārsta. Dēls atveda uz slimnīcu, kur mani apskatīja ārsts un noteica zāles," stāsta Vladimirs.

Pēc atgriešanās mājās no slimnīcas viņš nedomājot pūzni iznīdēt, tikai citkārt būšot daudz uzmanīgāks. "Izturēt sirseņu dzēlienus man palīdzēja tas, ka visu mūžu paralēli šofera darbam esmu nodarbojies ar sportu - cītīgi spēlēju volejbolu. Arī tagad, būdams pensijā, katru dienu noskrienu vairākus kilometrus," piebilst cietušais.

Iesaka konsultēties

Intensīvās terapijas nodaļas darbinieces apliecina, ka šis esot pirmais gadījums, kad cilvēks saņēmis tik lielu sirseņu dzēlienu skaitu. Viņas iesaka pie kukaiņu dzēlienu vietām uzreiz pielikt kaut ko aukstu, iedzert "Tavegilu" vai "Suprastinu" un vērot, kāda ir organisma reakcija pēc dzēliena.

Slimnīcas uzņemšanas nodaļas medicīnas māsa Edīte Maksimova domā, ka, saņemot lapseņu, bišu vai sirseņu dzēlienus, labāk konsultēties ar ārstu, kurš dos padomu, kā rīkoties, īpaši, ja cilvēks ir alerģisks.

"Ir novērots, ka pēc dzēlieniem stipri sapamst ne tikai koduma vieta, bet pat daļa ķermeņa, cilvēkam sākas elpas trūkums, caureja, vispārēja spēcīga nieze un tamlīdzīgi. Katrs organisms uz bites, lapsenes vai sirseņa dzēlieniem reaģē citādāk," atzīst E.Maksimova.

Arī viņa dod padomu koduma vietai pielikt kaut ko aukstu un iedzert "Atntihistamīna" tableti.

Palīdz un konsultē

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Gulbenes brigādes komandieris Vijārs Griķis stāsta, ka sausā un saulainā laikā vismaz divas trīs reizes nedēļā cilvēki aicinot palīgā likvidēt lielākoties sirseņu pūžņus. Lietainā laikā izsaukumu neesot.

"Ja ir iespējams, tad palīdzam cilvēkiem atbrīvoties no pūžņiem, bet, ja mērojams liels attālums, tad cilvēkiem dodam padomu, kā pašiem iznīcināt sirseņu pūzni," saka V.Griķis.

Viņš iesaka vēlu vakarā, kad lapsenes un sirseņi vairs neizlido no pužņa, to apsmidzināt, piemēram, ar "Kobru" vai kādu citu spēcīgu insektus iznīcinošu līdzekli. Pēc tam pūzni ievietot polietilēna maisā un sadedzināt.

"Ja mājās ir vīrieši, viņi noteikti paši tiks galā bez mūsu palīdzības," piebilst V.Griķis.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu