Riska pagastos vakcīna pret ērču encefalītu bērniem bez maksas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu šogad notiks 145 Latvijas pagastos, kur pēc Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemioloģiskās uzraudzības datiem saslimstība ar ērču encefalītu pēdējo piecu gadu laikā bijusi visaugstākā.

Bez maksas šo vakcīnu Cēsu rajonā var saņemt Inešu, Zosēnu, Jaunpiebalgas un Taurenes bērni vecumā no viena līdz 17 gadiem, kuru dzīvesvieta deklarēta minētajos pagastos. Noteikts, ka bērniem pienākas bezmaksas vakcīna neatkarīgi, vai vakcinēšanās kurss uzsākts šogad, vai jāsaņem revakcinācija.

"Bērnus ved, un visus potējam. Vecāki novērtējuši šo iespēju. Atsaucība ir ļoti liela. Iespējams, tāpēc, ka mūsu pagasts riska sarakstos ierakstīts pirmoreiz," sacīja Taurenes feldšeru punkta medmāsa Daina Skrastiņa un piebilda, ka pagasts saņēmis 161 bezmaksas vakcīnu un tādējādi tiks vakcinēti visi bērniņi, kuru vecāki vakcinēšanos atzīst.

Bezmaksas vakcīnas ir pieejamas arī Jaunpiebalgas, Zosēnu un Inešu bērniem.

Uz "Druvu" zvanīja 16 gadus veca dēla māte Jolanta Grauze un lūdza noskaidrot, vai radies pārpratums, ka Jaunpiebalgas doktorātā par vakcīnu prasīts samaksāt 20 latus.

"Līdz 15. martam mums nebija bezmaksas vakcīnu un pat nezinājām, vai šogad valsts lems, ka tās vispār atmaksās. Ja godīgi, tad nepaveicās tām ģimenēm, kuras revakcināciju izdarīja pēc plāna. Ja pāris mēnešus būtu nogaidīts, tad varētu izmantot valsts apmaksāto vakcīnu," paskaidroja Jaunpiebalgas doktorātā strādājošā ārsta palīdze Ilva Grauze.

Lai saņemtu bezmaksas poti pret ērču encefalītu, bērnu vecākiem, kuru atvasēm deklarētā dzīves vieta atrodas kādā no atbalstītajiem pagastiem, jāvienojas ar ģimenes ārstu par abpusēji izdevīgāko vakcinācijas izdarīšanas laiku.

Speciālisti atgādina arī biedējošo statistiku, ka katru gadu ar bīstamo ērču izraisīto encefalītu saslimst ap 170 cilvēku, desmitā daļa no saslimušajiem ir bērni.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu