Latvijā ir otrs lielākais pret ērču encefalītu vakcinēto skaits Eiropā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Latvija ar 39% pret ērču encefalītu vakcinētajiem iedzīvotājiem 2008.gada nogalē uzrādīja otro augstāko pret šo slimību potēto skaitu Eiropā, liecina pētījumu kompānijas "GFK" veiktās aptaujas dati.

Visaktīvāk pret encefalītu vakcinējas Austrijā, kur vakcinējušies 88% iedzīvotāju. Igaunijā turpretī vakcinējušies bija 18%, savukārt Lietuvā tikai 9% iedzīvotāju.

Pētījumā secināts, ka visaktīvāk pret ērču encefalītu tiek vakcinēti bērni un jaunieši: vecumā no 7 līdz 12 gadiem vakcīnu saņēmuši 59% bērnu, bet vecumā no 13 līdz 19 gadiem - 57%. Viszemākie vakcinācijas rādītāji ir bērniem līdz trīs gadu vecumam, jo šai vecuma grupā ir vakcinēti tikai 10% bērnu, turklāt, salīdzinot ar 2006.gadu, šis rādītājs ir samazinājies par 6%.

Visvairāk - 52% - iedzīvotāju pret ērču encefalītu ir potējušies Vidzemes reģionā, turpretī Latgalē vakcīnu ir saņēmuši 25% iedzīvotāju. Zemgalē pret encefalītu ir vakcinēti 39% iedzīvotāju, Kurzemē - 35% un Rīgā - 40%. Salīdzinot ar 2006.gadu, visstraujāk vakcinēto iedzīvotāju skaits pieaudzis Vidzemē, kur pieaugums ir bijis 8%, pārējos reģionos pieaugums bijis 1%-3% robežās. Rīgā, salīdzinot ar 2006.gadu, vakcinācijas līmenis ir samazinājies par 4%.

Visi aptaujātie Latvijas iedzīvotāji apstiprināja, ka ir dzirdējuši un zina, kas ir ērču encefalīts. 52% aptaujāto atzinuši, ka viņiem ir kādreiz piesūkusies ērce, pie kam 36% ērce ir bijusi piesūkusies vairāk nekā vienu reizi.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktore Baiba Rozentāle uzskata, ka daudziem vecākiem vēl joprojām ir neskaidra vakcinācijas lietderība un tās nozīme mazuļa veselības kontekstā. Rozentāle uzsver, ka vakcīnas nepiesārņo organismu ar kaitīgām vielām un nemazina imunitāti pret citām slimībām, tās arī nenoārda imūnsistēmu.

Pēc pētījuma rezultātiem LIC direktore arī secina, ka cilvēki arvien vairāk uzmanības veltī savu un savu ģimenes locekļu veselības saudzēšanai. Sarunās ar cilvēkiem, kuri ieradušies potēties pret ērču encefalītu, atklājies, ka par labu vakcinācijai viņi nereti izšķīrušies pēc tam, kad kāds no viņu ģimenes, draugu vai paziņu loka saslimis ar šo infekciju, stāsta Rozentāle.

Ērču aktivitātes sezona ik gadu sākas, kad vidējā gaisa temperatūra pārsniedz plus 5 grādus. Šogad LIC jau ir informācija par trim gadījumiem, kad cilvēkiem piesūkušās ērces, kas liecina, ka ērču aktivitātes sezona jau ir sākusies.

Sabiedrības veselības aģentūras apkopotie dati liecina, ka pagājušajā gadā Latvijā reģistrēti 184 ērču encefalīta saslimšanas gadījumi. Visvairāk saslimušo ir bijis Rīgā - 41 gadījums - un Tukuma un Talsu rajonā - katrā 15 saslimušie.

Kompānija "GFK" pētījumu veica visās Eiropas valstīs, kurās novērota ērču encefalīta izplatība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu