Daudzas stirnas neizdzīvos (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.aluksniesiem.lv

Kā "Ziemeļlatviju" informēja publicists Arturs Goba, kuram māja ir Vijciemā, pie Rožkalnu šķūņa atrastas divas beigtas stirnas.

Pirms tam centrā pie noliktavām bijusi vēl viena. A. Goba domā, ka tās ir ļoti novārgušas, iespējams, arī saslimušas ar plaušu karsoni, jo stirnas nedrīkstot gulēt sniegā. Dzīvnieku iestaigāta taka bija uz A. Gobas ierīkoto komposta kaudzi, kur rudenī viņš izgāza pustonnu ābolu.

Kāpēc iet bojā stirnas, jautāju labam meža dzīvnieku pazinējam Valkas mežniecības Kārķu apgaitas mežsargam Aigaram Ennītim. "Baidos, ka tas ir tikai stirnu bojāejas sākums. Sniega sega ir ļoti bieza, tāpēc dzīvniekiem būs grūti. Tā ir jāpieņem kā normāla dabas parādība. Daudzas stirnas patiešām neizdzīvos," skaidro mežsargs.

Tas, ka stirnas pārvar bailes un ierodas apdzīvotās vietās, skaidrojams ar barības meklējumiem. A. Ennītis iesaka tām izlikt kartupeļu un citu dārzeņu mizas, kādus iebojājušos dārzeņus, jo sulīgā barība viņām nepieciešama visvairāk. Ja stirnām izliek sienu, tad līdzās tam vajadzētu arī šo sulīgo barību. Tiesa, jārēķinās, ka stirnas pieradīs apmeklēt šo vietu, tāpēc jāpiebaro regulāri.

Dzīvniekiem varētu palīdzēt ar traktoru nošķūrētais sniegs laukmalās, kādas tievākas (līdz 12 centimetriem) nozāģētas apses ēšanai. Mežam no tā nekāds ļaunums neradīsies. "Tomēr jāsaprot, ka tas ir tikai mazs piliens jūrā. Visas neizglābsim, tomēr katrs labs solis cilvēkam rada lielāku sirdsmieru par vidi, kurā viņš dzīvo," uzskata mežsargs.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu