Līvānos sākušies plūdi; iespējams būs jāevakuē pilsētas iedzīvotāji (103)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA
References: API SITE

Aizvadītajā brīvdienās Dubnā pie Līvāniem ievērojami cēlies ūdens līmenis. Naktī no svētdienas uz pirmdienu ir izņemti divi no trim Mežrozīte HES aizsprosta laidumiem, taču ledus sastrēgums ir izveidojies augšpus HES. Pirmdien Līvānu novada pašvaldībā tika sasaukta ārkārtas situāciju komisija, portālu TVNET informēja Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Kraukle.

papildināts ar pēdējo rindkopu

Kā informēja novada civilās aizsardzības speciālists Andris Kundziņš, ir applūduši Krasta ielai piegulošie īpašumi – upes krastā esošās pirtis, saimniecības ēkas. Otrā Dubnas krastā draud applūst Līču iela. Applūduši vairāki pagrabi, iedzīvotājiem nācies no ūdens glābt arī mājlopus.

"Šobrīd bažas rada tas, ka ledus iešana ir sākusies, bet Dubnas upes līkumā izveidojies ledus aizsprosts. Ledus iešanu bremzē arī apmēram pusmetru biezais ledus uzpludinātajā Dubnas daļā starp abiem tiltiem. Tas plūdu riskam pakļauj vairāk kā 30 dzīvojamās mājas Līvānu pilsētas Ubaglīča rajonā," TVNET skaidroja domes pārstāve.

Ledus iešana Dubnas augštecē vēl tikai gaidāma, savukārt

lejtecē ir izveidojies aizsprosts, kas rada reālus draudus pilsētas iedzīvotāju īpašumiem.

Ja palu straumes neizskalos aizsprostu un nesalauzīs biezo ledu starp tiltiem līdz brīdim, kad sāksies ledus iešana augštecē, sekas var būt nopietnas, uzskata komisijas speciālisti.

Komisija ir vienojusies uzsākt kūdras kaisīšanu uz ledus HES uzpludinājuma teritorijā, tādējādi biezā ledus sega tiktu kausēta intensīvāk. Ja tehniski tas būs iespējams, krasta zonā HES teritorijā mēģinās ledus segu salauzt, tādējādi atbrīvojot ūdens straumēm ceļu. Tāpat tiek veikti nepārtraukti ūdens līmeņa novērojumi un līmeņa celšanās gadījumā (applūstot Līču ielai) nekavējoties tiks izņems HES aizsprosta trešo laidums, tādējādi pazeminot ūdens līmeni un cerot uz to, ka straume ledu salauzīs.

Vēl viens variants ir ledus spridzināšana. Taču, kā norādīja Kraukle, tas ir galējais variants, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem nepieciešama iedzīvotāju evakuācija 1 km rādiusā –

Līvānu gadījumā tas nozīmē evakuēt gandrīz visu pilsētu, jo spridzināšana būtu jāveic pilsētas centrālajā daļā - starp dzelzceļa tiltu un autotransporta tiltu.

.

Kaut arī tas ir galējais variants, tomēr pavisam šāda iespēj izslēgta netiek. Tā kā spridzināšana prasa garu un birokrātisku saskaņošanas ceļu, komisija pieņēma lēmumu virzīt saskaņošanai ar valsts institūcijām arī šādu iespējamo rīcības variantu, ja rastos tāda nepieciešamība.

Savukārt jaunākā informācija liecina, ka ap plkst. 16.15 ūdens līmenis Dubnā Līvānu pilsētā ir nedaudz krities. Speciālisti informē, ka ledus aizsprosts ir izkustējies un pavirzījies nedaudz uz priekšu, tiesa, pagaidām ledus HES teritorijā vēl nav salauzts.

    Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
    Uz augšu