Lielā talka visā Latvijā guvusi plašu iedzīvotāju atsaucību (167)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lielā talka Latvijā sākusies veiksmīgi, jo dažviet Latvijā sliktie laika apstākļi nav traucējuši cilvēkiem piedalīties sakopšanā, informēja Lielās talkas organizētāju pārstāve Ilona Zacmane. Projekta pārstāve atzina, ka talkošana ir ne vien ieguvusi plašu iedzīvotāju atsaucību, bet arī šo trīs gadu laikā attīstījusies, izaugot par kaut ko krietni vairāk kā vienkārši atkritumu savākšanu.

Talkas organizatori ir ļoti gandarīti un pateicas par talcinieku organizētību, vienotību un radošo pieeju. Daudzviet Latvijā paralēli atkritumu vākšanai notika labiekārtošana, talkās aktīvi iesaistījās kori un deju kolektīvi. Pašvaldības un talku brīvprātīgie organizētāji bija sagādājuši gardu mielastu - zupas, pīrāgus, tējas un citus gardumus. Kā pateicība talkotājiem tiek organizēti koncerti, kino un teātra apmeklējumi.

Zacmane arī pastāstīja, ka uzņēmumi, organizācijas un dažādi citi kolektīvi izmanto Lielo talku kolektīvu saliedēšanai un "talkošanas kustība" ar vienotu mērķi sakopt apkārtējo vidi kļūst arvien populārāka.

"Šajā talkā redzam, ka talkot gribētāju kļūst arvien vairāk, atkritumu, salīdzinot ar iepriekšējām talkām, paliek mazāk, kas ir rezultāts iepriekšējo gadu talkām un, cerams, arī tāpēc, ka cilvēki mazāk piemēslo apkārtni," sacīja Zacmane.

Talkas organizatori arī ziņo par interesantiem atradumiem. Tā talkas laikā Rīgā, Ķengaragā, vides sakopēji atraduši divus televizorus, bet Juglā talciniekiem izdevies uziet trīs rubļus un 90 kapeikas vērtu 1981.gadā ražotu spiningu.

Zilākalna pagastā talkas atkritumi arī šķiroti.

Lai gan kopējais talkotāju skaits vēl nav apkopots, talkas rīkotāji iepriekš prognozēja, ka darbos varētu iesaistīties ap 200 000 talcinieku. Mazākās talkās reģionos esot iesaistījušies vidēji 20 - 70 cilvēki, taču lielākajās Latvijas pilsētās vienuviet talko pat vairāk par tūkstoti.

Projekta pārstāve atzina, ka cilvēki turpina talkot arī pēc oficiālā talkošanas beigu laika plkst.14 un plāno to darīt arī rīt, jo šodien nedaudz plānus patraucējuši laika apstākļi.

Dati par kopējo talcinieku skaitu tiks apkopoti tuvākajās dienās, tāpat arī informācija par savākto un izvesto atkritumu daudzumu poligonos. Rīgā līdz plkst.15 kompānija "L&T" jau bija izvedusi 100 tonnas atkritumu.

Pašvaldības talciniekus vakarā aicina arī uz kopīgu atpūtu

Vairākas pašvaldības apkārtnes sakopējiem sestdien dāvinās arī īpašus koncertus vai citus atpūtas pasākumus.

Ikšķiles novada pašvaldība sestdien pievakarē visus aicinās uz bezmaksas atpūtas vakaru "Atver sirdi pavasarim", bet Līvānu novadā talcinieki un citi interesenti vakarā aicināti uz grupas "Eolika" koncertu.

Brocēnu novada Remtes pagasta talcinieki pēc darbiem kopīgi apmeklēs kino, bet Ventspili SIA "Ventspils reiss" darbinieki pošas uz pirtiņu "izklapēt visus putekļus".

Tāpat dažādas atpūtas iespējas, tostarp diskotēkas vai lētākus teātra apmeklējumus talciniekiem vakara noslēguma piedāvā arī citas pašvaldības. Daudzviet pēc talkas tās dalībnieki arī kopīgi ietur maltīti un uzkavējas, lai dalītos dienas laikā piedzīvotajos iespaidos, bet, piemēram, Rēzeknes novada Nagļu pagastā talcinieki cienāti ar īpašu zivju zupu, citviet ēsti arī speķa rauši un dziedāts.

Komentāri (167)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu