Maiju prognozē mēreni siltu un lietainu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Maijs Latvijā būs mēreni silts un nokrišņiem bagāts mēnesis, prognozē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Kopumā Latvijā maija vidējā gaisa temperatūra būs ap normu, kas ir plus 10,6 grādi, ar teritoriālajām svārstībām - no plus 8,4 grādiem Latvijas ziemeļrietumos līdz plus 11,9 grādiem Latvijas dienvidaustrumos.

Maijā parasti desmit līdz 13 dienas ir ar nokrišņiem, to vidējā mēneša summa ir 50 milimetri, bet šogad prognozes rāda, ka maijā nokrišņu daudzums ir gaidāms par diviem līdz četriem milimetriem lielāks nekā parasti.

Diennakts vidējā temperatūra mēneša laikā pakāpeniski pieaug no plus 8 grādiem maija sākumā līdz plus 13 grādiem mēneša beigās. Laikā no 5.maija līdz 26.maijam, sākot no Latvijas centrālajiem un Austrumlatvijas dienvidu rajoniem un beidzot ar Kurzemes ziemeļu daļu, diennakts vidējā gaisa temperatūra kļūst stabili augstāka par plus 10 grādiem, kas iezīmē aktīvas augu veģetācijas un arī siltumu mīlošo kultūru attīstības sākumu.

Maija sākums pēc siltās 30.aprīļa dienas solās būt tikai ar mēreni siltu laiku, un termometra stabiņš līdz plus 20 grādu atzīmei vairs nepakāpsies. Atsevišķas dienas turklāt būs ļoti lietainas ar ievērojamu nokrišņu daudzumu, jo no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem virzīsies ļoti plašas mākoņu zonas, kas Latvijas teritoriju skars pirmās dekādes vidū un otrajā pusē, prognozē sinoptiķi.

Maija vidus un arī trešās dekādes sākums solās būt sausāks, jo nokrišņu būs mazāk. Otrajā dekādē arī gaidāms siltāks laiks, kad gaisa temperatūra atkal sasniegs atzīmi plus 20 grādi un pat pārsniegs to.

Tomēr maija beigās sagaidāma salīdzinoši auksta gaisa ieplūšana Latvijā no ziemeļiem, ziemeļaustrumiem, tādēļ skaidrās nakts un rīta stundās gaidāmas salnas, bet dienas laikā visbiežāk gaisa temperatūra sasniegs tikai plus 11 līdz plus 16 grādus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu