Iespējams, atklāts Bermudu trijstūra noslēpums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Jūras dzelmē atklāti milzu krāteri likuši zinātniekiem izvirzīt jaunu teoriju par bēdīgi slaveno Bermudu trijstūri. Tiek uzskatīts, ka simtiem kuģu un lidmašīnu pazušanā varētu būt vainojamas periodiskas metāna gāzes noplūdes.

Norvēģijas Arktiskās universitātes pētnieki Barenca jūrā pie Norvēģijas krastiem atklājuši milzīgus zemūdens krāterus. Platumā daži no tiem pārsniedz 800 metrus un ir ap 45 metrus dziļi.

Tiek uzskatīts, ka šie veidojumi ar gāzi bagātās Norvēģijas tuvumā radušies no metāna gāzes uzkrājumiem, kuri noplūduši no dabasgāzes iegulām zemākos zemes garozas slāņos, veidojot sava veida gāzes «kabatas», kas kaut kādā brīdī sprāgušas.

Sprādzieni, kas izraisījuši krāteru rašanos, potenciāli radot briesmas kuģiem, kuri kursē pa Barenca jūru, brīdina zinātnieki.
Viņi uzskata, ka līdzīga situācija, bet lielākā apmērā, esot arī bēdīgi slavenajā Bermudu trijstūrī.

Bermudu trijstūra apgabals stiepjas no britu aizjūras teritorijām Atlantijas okeāna ziemeļos līdz Floridas piekrastei un Puertoriko.

Ideju par metāna gāzes noplūdēm un sprādzieniem Bermudu trijstūrī pagājušajā gadā aizstāvējis arī Krievijas zinātnieks, Trofimukas institūta pētnieks Igors Jeļcovs. «Pastāv versija, ka Bermudu trijstūris ir sekas gāzes hidrātu reakcijai. Tie sāk aktīvi sadalīties, metāna ledum pārvēršoties gāzē. Tas notiek lavīnveidīgi, gluži kā kodolreakcija, un tiek saražots milzīgs daudzums gāzes. Tā savukārt liek okeāna ūdenim uzsilt, un kuģi nogrimst ūdeņos, kuros ir liela gāzes koncentrācija,» viņš teicis.

Saskaņā ar šo teoriju, gāzes sajaukums ar ūdeni rada apstākļus, kuros kuģu vadība ir teju neiespējama.

Pētnieki detalizētu fenomena skaidrojumu sola prezentēt Eiropas Ģeozinātnes savienības kongresā, kas notiks šajā mēnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu