Turcijā atrasta reta 8000 gadu sena statuete

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Arheologi Turcijā atraduši retu 8000 gadu senu neolīta laikmeta sievietes statueti, kuru uzskata par auglības simbolu, paziņojusi Turcijas Kultūras ministrija.

Apaļīgās sievietes figūriņu atrada Čatalhjujukā, Konjas provincē, kur atrodas liels neolīta laikmeta arheoloģisko izrakumu laukums. Kopš izrakumu sākuma 2009.gadā laukumā atrasts aptuveni 2000 līdzīgu statuešu, taču šī figūriņa izceļas ar gandrīz ideālu stāvokli un akmens materiālu, kamēr pārējās statuetes veidotas no māla.

Sievietes statueti, kuru izveidoja aptuveni 8000.- 5500.gadā pirms mūsu ēras, atklāja starptautiska komanda, kuru vadīja Stenforda Universitātes profesors Īens Hoders. Profesors atklāja, ka statuetei blakus atrasts obsidiāna akmens gabals, kas liecina par veiktu auglības rituālu.

Statuete ir 17 centimetrus gara un sver vienu kilogramu. Vairākas šādas cilvēku un dzīvnieku figūriņas atrastas Čatalhjujukā, kas ir viena no pasaules senākajām pilsētām un radusies aptuveni 9000 gadu pirms mūsu ēras.

Pati pilsēta iekļauta 2012.gada UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, un to jau 50 gadus pēta arheologi, izmeklējot bagātnieku namus, mākslu un pilsētā atrodamos objektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu