Pārāk ilga sēdēšana saīsina mūžu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pārāk ilga sēdēšana ir cieši saistīta ar virkni saslimšanu - aptaukošanos, dažādām sirdskaitēm, paaugstinātu asinsspiedienu un diabētu, kas savukārt var agrāk novest kapā.

Par to raksta Time.com, atsaucoties uz zinātnisku publikāciju izdevumā American Journal of Epidemiology.

Zinātnieku grupa ar Aladinu Šadjabu (Aladdin Shadyab) priekšgalā savā pētījumā, kas tika veikts Kalifornijas universitātē Sandjego, analizēja sēdēšanas ietekmi uz cilvēka hromosomām. Pētnieki aizņēmās asins paraugus no gandrīz 1500 vecāka gadagājuma sievietēm, kuras piedalās ilgtermiņa pētījumā par hroniskām saslimšanām sievietēm pēc menopauzes, un galveno uzmanību veltīja hromosomu telomēriem. Telomēri ir hromosomu beigu daļas, kas tās pasargā.

Iepriekš veiktos pētījumos noskaidrots, ka šūnu dalīšanās un novecošanas rezultātā tās pakāpeniski zaudē telomērus, tādēļ tos var izmantot kā mērauklu, nosakot, cik vecas ir šūnas un netieši arī cilvēks.

Kalifornijas universitātes pētnieki arīdzan meklēja likumsakarības starp telomēru garumu un to, cik fiziski aktīvas bijušas sievietes. Iepriekš cilvēki par viņu fiziskajām aktivitātēm stāstīja aptaujās, kas saprotamu iemeslu dēļ ne vienmēr ir precīzas. Šadjabs turpretī paļāvās uz daudz precīzāku metodi, izmantojot akselerometrus, kas uz nedēļu bija piestiprināti pētījumā iesaistītajām sievietēm.

Sākotnēji zinātnieks nesaskatīja nekādu korelāciju starp telomēru garumu un fiziskās aktivitātes līmeņiem. Taču, kad zinātnieks koncentrējās uz sievietēm, kuru mēreni intensīvās fiziskās aktivitātes ilga mazāk par ieteicamajām 30 minūtēm dienā, viņš pamanīja zināmas likumsakarības.

Tām sievietēm, kuru fiziskās aktivitātes nesasniedz 30 minūtes dienā un kuras sēdus pavada apmēram 10 stundas dienā, telomēri ir īsāki nekā tām sievietēm, kuras sēž mazāk. Novērtējot telomēru garuma atšķirības, zinātnieki secinājuši, ka mazaktīva un daudz sēdoša sieviete hromosomu līmenī ir vidēji par 8 gadiem vecāka nekā tikpat mazaktīva sieviete, kura sēdus pavada mazāk laika.

Sievietēm, kuras ir fiziski salīdzinoši aktīvas, sakarība starp sēdēšanas daudzumu un telomēru garumu netika novērota. Tas dod pamatu pieņēmumam, ka fiziskās aktivitātes spēj kompensēt telomēru saīsināšanos, cilvēkam kļūstot vecākam.

«Mūsu rezultāti liek noprast, ka nepietiekamas aktivitātes ar ilgu sēdēšanu izraisa telomēru saīsināšanos. Sievietes, kuras nav pietiekami aktīvas un sēž vismaz 10 stundas dienā, ir bioloģiski vecākas; viņu šūnas noveco ātrāk nekā tām sievietēm, kuras ir aktīvākas,» - tā Šadjabs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu