Vīriešiem, kuri nodarbojas ar orālo seksu, ir lielāks risks saslimt ar vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā atklāts, ka vīriešiem, kuri savas dzīves laikā orāli apmierinājuši vismaz piecas sievietes, ir ievērojami lielāks risks saslimt ar papilomas vīrusa (HPV) izraisītu kakla vai galvas vēzi, nekā tikpat seksuāli aktīvām sievietēm.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Annals of Oncology», ir jaunākais zinātniskais darbs, kas koncentrējas uz pieņēmumu, ka HPV vakcīna zēniem ir dažreiz pat nepieciešamāka nekā meitenēm. Diemžēl, sabiedrībā joprojām pastāv uzskats, ka HPV vīruss izraisa tikai dzemdes kakla vēzi un vakcīna ir aktuāla tikai sieviešu vidū.

Pētījums

Tomēr jaunie dati pierāda, ka mutes dobuma un rīkles vēža gadījumu skaits līdz 2020. gadam ASV var kļūt biežāks par dzemdes kakla vēzi un seksuāli aktīvie vīrieši ir riska grupā.

Pastāv vairāk nekā 100 dažādi HPV veidi, tomēr tikai daži no tiem var izraisīt vēzi, tāpēc pētnieki nolēmuši sākumā noskaidrot, kuras cilvēku grupas ir visvairāk pakļautas katram no bīstamajiem HPV veidiem, lai varētu efektīvāk ar slimību cīnīties.

«Būtu lietderīgi noskaidrot, kuri ir tie cilvēki, kas ir nopietnāk pakļauti riskam saslimt ar mutes dobuma un rīkles vēzi, jo tad varētu izstrādāt stratēģijas, kā šo iespēju novērst. Lielākā daļa cilvēku mēdz nodarboties ar orālo seksu, tāpēc mēs izpētījām, ka orālā infekcija ar HPV ir ļoti reta sieviešu starpā. Savukārt starp vīriešiem, kuri smēķē un ir orāli apmierinājuši vismaz piecas sievietes HPV saslimšanas gadījumu skaits ir krietni augstāks,» komentēja pētījuma autore Ambera Souza.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieki izanalizēja 13089 cilvēkus vecuma grupā no 20 līdz 69 gadiem, kuriem bija veikts HPV tests.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu