Kāpēc grūti padomāt, ja esi neizgulējies?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tu no rītiem bieži nevari atrast savas automašīnas atslēgas vai aizmirsti mājās telefonu, nesatraucies – pie vainas var būt miega trūkums.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Medicine», pierādīts, ka miega trūkums var likt mums justies nedaudz «miglaini», jo smadzeņu šūnas zaudē spēju komunicēt viena ar otru, proti, īslaicīgi atmiņas zudumi noguruma laikā rodas tāpēc, ka smadzeņu šūnas neveiksmīgi cenšas vizuālo informāciju pārvērst apzinātās domās.

Pētījums

Tas nozīmē, ka, redzot, piemēram, atslēgu saišķi savā acu priekšā, cilvēks var mierīgi paiet tam garām, to nepiefiksējot.

Pētījumā tika atklāts, ka smadzeņu neironu signāli noguruma brīdī ir daudz vājāki nekā normālā stāvoklī. Lai nonāktu pie šāda secinājuma, zinātnieki izpētīja smadzeņu aktivitāti 12 cilvēkiem, kuriem bija jāpaliek nomodā veselu diennakti.

«Mēs atklājām, ka miega trūkums laupa neironiem spēju normāli funkcionēt. Tas negatīvi ietekmē, kā mēs uztveram apkārtējo pasauli un reaģējam uz to,» atklāja pētījuma autors Īzaks Frīds (Itzhak Fried).

Pētījuma dalībniekiem tika dots uzdevums sašķirot vairākus attēlus pa kategorijām, cik ātri vien iespējams. Šā procesa laikā mēraparāti uzrādīja, ka dalībnieku smadzenēs norisinās aktīva neironu darbība, taču, dalībniekiem kļūstot nogurušākiem, arī neironi kļuva gausāki. Rezultātā dalībniekiem bija arvien grūtāk tikt galā ar uzdevumu.

«Mēs bijām pārsteigti, novērojot šādu saistību starp miega trūkumu un smadzeņu neironu aktivitāti. Atšķirībā no normālas neironu aktivitātes tie darbojās ievērojami gausāk, kad cilvēks bija noguris,» komentēja pētnieks Juvals Nirs (Yuval Nir).

Iepriekšējie pētījumi miega trūkumu saistīja ar paaugstinātu depresijas, aptaukošanās, diabēta un sirdstriekas risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu