Dānijas alus ražošanas gigants «Carlsberg» plāno izmantot mākslīgās garšas kārpiņas, lai nākotnē pilnveidotu savus produktus un sasniegtu alus maksimālo garšas potenciālu.
Dānijas alus ražotnē alu nogaršos mākslīgais intelekts
Kā vēsta izdevums «The Local», inovatīvo projektu alus ražotne uzsākusi sadarbojoties ar Orhūsas universitātes pētniekiem, kuri apņēmušies radīt mākslīgas garšas kārpiņas, ar kuru palīdzību varēs precīzāk noteikt alus garšas nianses. Izveidotais prototips jau spējot «sagaršot» atšķirības starp četriem dažādiem alus veidiem.
Projekts jau ieguvis Dānijas inovāciju fonda finansējumu, kā arī saņēmis tehnisko atbalstu no Dānijas Tehniskās universitātes un uzņēmuma «Microsoft».
«Tas viss izklausās pēc zinātniskās fantastikas, tomēr izrādās, ka mākslīgais intelekts tiešām spēj sagaršot alu. Pašlaik mēs vācam informāciju par to, kā mākslīgie sensori šo garšu uztver. Balstoties uz šiem datiem, mēs varēsim noskaidrot, vai attiecīgajam brūvējumam ir potenciāls veidoties par alu, kas garšos patiešām izcili,» komentēja «Microsoft» pārstāvis Pīters Kivsgārds (Peter Kyvsgaard).
«Mākslīgais intelekts nav paredzēts, lai aizstātu cilvēka garšas kārpiņas, bet drīzāk, lai piedalītos dažādu rauga tipu analīzē. Mākslīgās garšas kārpiņas vēlāk varēs izmantot arī, piemēram, lai noteiktu, vai ūdens, kas tiek izmantots alus ražošanā, ir tīrs,» piebilda «Carlsberg» laboratorijas direktors un profesors Johens Forsters (Jochen Förster).