Pētījums: Apzīmēti stikla trauki var izraisīt vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrew Turner

Britu zinātnieki izpētījuši, ka ar dekoratīviem zīmējumiem apdarināti stikla trauki ir potenciāli bīstami cilvēka veselībai, jo satur tādas ķimikālijas kā svins un kadmijs.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Science of the Total Environment», iesaistītie zinātnieki izanalizēja 72 jaunas un lietotas ar roku izdekorētas stikla glāzes to skaitā alus, vīna un sulas glāzes, un burkas.

Pētījums

Aptuveni septiņi no desmit stikla traukiem saturēja svinu un kadmiju, kas ir toksiski metāli. Svins tika atrasts visās krāsās un zelta lapiņu apdarēs, kamēr paaugstināts kadmija līmenis tika novērots sarkanajā glazūrā.

«Bīstamu ķīmisko elementu klātbūtne gan krāsā, gan glazūrā ir pamatīgs drauds cilvēka veselībai un apkārtējai videi. Tāpēc bija liels pārsteigums, kad mēs atklājām tik lielu svina un kadmija līmeni šajos stikla izstrādājumos,» komentēja pētījuma autors Endrjū Tērners (Andrew Turner).

Foto: Andrew Turner

Zināms, ka kadmijs var cilvēkam izraisīt vēzi, kā arī negatīvi ietekmēt kaulus un nieres. Savukārt svins bērnu organismos var traucēt to attīstību.

Dažos testos atklājās, ka svina līmenis stikla trauku dekoratīvajā apdarē ir pat 1000 reizes lielāks par pieļaujamo līmeni. Turklāt pētnieki noskaidroja, ka dekoratīvā apdare, aktīvi lietojot stikla trauku, var atdalīties no virsmas un tikt ieelpota.

«Šādu ķimikāliju ieelpošana var pamatīgi kaitēt cilvēka veselībai, tāpēc stikla ražošanas uzņēmumiem būtu jāpieņem zināmi mēri,» piebilda Tērners.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu