Vinsenta van Goga gleznā atrasts īsts sienāzis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Zināms, ka diži mākslas darbi bieži mēdz glabāt pārsteidzošus noslēpumus, tomēr tikai daži no tiem ir tik dīvaini kā šis, proti, mākslas zinātnieki kādā Vinsenta van Goga gleznā atraduši īsta, 128 gadus veca sienāža atliekas.

Kā ziņo izdevums «The Kansas City Star», sienāža atliekas nejauši atrada Kanzasas mākslas muzeja kuratori. Kukainis, kuram trūka rumpja, bija burtiski «iekrāsots» zem zaļās un brūnās krāsas slāņiem van Goga gleznā «Olīvkoki». Sienāzis gleznas tapšanas brīdī, visticamāk, jau bija miris, jo krāsa tam apkārt nav sabojāta.

Vinsents van Gogs bieži mēdza gleznot, atrodoties ārā, tāpēc nav nekāds brīnums, ka kāds sienāzis «ņēma galu» mākslinieka gleznā.

«Van Gogs mēdza strādāt ārpus telpām, brīvā dabā. Zināms, ka viņam nācās saskarties ar vēju, putekļiem, zāli, kokiem, mušām un, protams, arī sienāžiem,» komentēja mākslas zinātniece Džuliāna Zugazagoitija.

Foto: AP/Scanpix

Kādā vēstulē savam brālim van Gogs arī pats rakstīja: «No četriem audekliem, kurus tu saņemsi, es novācu krietnu simtu mušu.»

Sienāža zaļā krāsa palīdz tam maskēties savā dabiskajā vidē, tāpēc pamanīt kukaini starp zaļo un brūno krāsu māksliniekam neizdevās. Tomēr tas izdevās kuratoriem, kuri sienāzi pamanīja pavisam nejauši, gatavojot digitālu mākslas darbu katalogu.

«Nav nekas neparasts mākslas darbos atrast šāda veida lietas, tomēr šis gadījums ir ļoti īpašs, jo sienāzis lieliski parāda, kā strādāja van Gogs un kādos apstākļos radīja savas gleznas,» komentēja pētniece Mērija Šāfere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu