Hakeri izgudrojuši shēmu, kā inficēt datorus caur «YouTube»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Hakeri izgudrojuši shēmu, kā caur interneta video koplietošanas vietni «YouTube» inficēt datorus.

Turklāt, pēc atsevišķu datorekspertu novērtējuma, krāpšanas shēma tiek realizēta no datoriem Latvijā.

«Google» piederošajai vietnei ir 480 miljoni lietotāju, līdz ar to ir tikai likumsakarīgi, ka ļaunprātīgi hakeri agrāk vai vēlāk atrastu iespējas, kā to izmantot ļaunprātīgos nolūkos.

Jaunatklātajā shēmā tiek izmantoti vietnē it kā ievietoti videofaili par populāriem tematiem, sākot no BP naftas noplūdes Meksikas līcī līdz Harija Potera sērijas filmām.

Atverot šādu saiti, videomateriāla vietā rādās melns ekrāns un paziņojums, ka ieraksta apskatīšanai lietotāja datorā pietrūkst kāda mediju kodeka, piedāvājot to lejupielādēt.

Taču piedāvātais lejupielādējamais fails patiesībā ir Trojas zirga tipa datorvīruss, kuru turklāt fiksē reti kura antivīrusu programma. «VirusTotal» dati liecina, ka tikai astoņas no pārbaudītajiem 40 antivīrusu programmām fiksē šo draudu.

ASV datordrošības kompānija «eSoft» «YouTube» sistēmā identificējusi vismaz 135 000 šādu materiālu, zem kuriem slēpjas datorvīrusi.

Kā skaidroja «eSoft» eksperts Patriks Volšs, hakeru mērķis ir radīt situāciju, kas liek datorlietotājam uzklikšķināt uz piedāvāto izvēlnes pogu.

«eSoft» novērojumi liecina, ka «Google» mēģina cīnīties ar šo problēmu, dzēšot aizdomīgās «YouTube» lapas, jo to skaits ievērojami samazinājies no agrāk fiksētajiem aptuveni 700 000 lapu.

Kā atklājuši datoreksperti, krāpnieciskie materiāli «YouTube» augušupielādēti no IP adresēm Latvijā.

Tās pašas IP adreses figurējušas arī citās krāpnieciskās kampaņās, piemēram, «Apple» sistēmas «iTunes» viltotu dāvanu karšu tirdzniecībā.

Vienkāršākais veids, kā izvairīties no krāpniekiem, ir pārliecināties par vietnes adresi caur meklēšanas sistēmās atrastajiem videofailiem. Īstajām «YouTube» lapām visos gadījumos adresē kaut kur jābūt rakstītam «YouTube.com».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu