Atkarība no datorspēlēm kļuvusi par pandēmiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Atkarība no datorspēlēm pasaulē jau sasniegusi pandēmijas apmērus, paziņojusi Zviedrijas organizācija, kas palīdz jauniešiem cīnīties pret datoratkarību, vēsta «The Local».

«Šī ir milzīga, apslēpta problēma daudzās valstīs, un tā nesaņem tikpat daudz uzmanības, jo tā norisinās aiz slēgtām durvīm, nevis sabiedrībā,» uzskata Svens Rolenhāgens no jauniešu aprūpes fonda «Stiftelsen Ungdomsvård».

Jau gandrīz divdesmit gadus organizācija palīdz jauniešiem Zviedrijā apzināties savu atkarību no datorspēlēm un ar to cīnīties.

Taču kopš februārī izplatītā paziņojuma, kurā fonds datorspēli «World of Warcraft» nodēvēja par «datorspēļu pasaules kokaīnu», organizācija saņēmusi neskaitāmus lūgumus no visas pasaules. Cilvēki vēlas iegūt vairāk informācijas, kā cīnīties ar šo sērgu.

«Mēs tiekam bombardēti ar zvaniem un e-pastiem no visas pasaules, no cilvēkiem, kuriem šķiet, ka viņi vai kāds cits, ko viņi pazīst, varētu būt atkarīgs,» norādījis Rolenhāgens.

Tādēļ organizācija savus materiālus pārtulkojusi angļu valodā. Turklāt Rolenhāgens kopš tā laika arī sācis darbu pie Datorspēļu centra izveides. Tas iecerēts kā starptautiska profesionāļu un organizāciju apvienība ar nolūku pievērst uzmanību jautājumam, kas, viņaprāt, ir ļoti nozīmīgs sabiedrības veselībai.

«Esmu nobažījies, ka mēs galu galā pazaudēsim paaudzi,» viņš paudis savu satraukumu.

«Pamatvilcienos runa ir par zēniem un jauniešiem, kuri nodarbojas ar datorspēlēm tik daudz, ka citi viņu dzīves aspekti, piemēram, ģimene, darbs, skola [un] attiecības, paliek novārtā,» Rolenhāgens uzskata.

Organizācija bez jebkādām mārketinga kampaņām jau saņēmusi «milzīgu daudzumu» jautājumu no skolām, sociālo pakalpojumu aģentūrām, atkarīgajiem un to ģimenēm no visas pasaules. Kā uzskata Rolenhāgens un viņa kolēģi, apzināta tikai problēmas aisberga redzamā daļa.

«Ja jūs padomājat par zvanu skaitu, ko mēs saņemam, vai vienkārši par miljoniem spēļu, kas ir pārdošanā, jūs sākat saprast, cik milzīgs ir potenciālo atkarīgo daudzums,» viņš norāda.

«Es uzskatu, ka mums ir darīšana ar problēmu pandēmiskos apmēros,» uzsvēris Rolenhāgens.

Zviedrija atkarības apkarošanas jomā kļuvusi par vadošo valsti pasaulē, cita starpā atzīstot, ka datorspēļu atkarība atšķiras no citām jauniešu vidū bieži sastopamām problēmām.

«Zviedrija jau ilgi bijusi vadībā, cenšoties apkarot atkarību,» viņš norādīja, piebilstot, ka citur pasaulē labākajā gadījumā ir vien daži eksperti, kas pilnībā nodevušies datorspēļu atkarības un tās izskaušanas iespēju pētīšanai.

www.spelfritt.se

Rolenhāgens cer šajā rudenī vienkopus Stokholmā pulcēt jomas ekspertus. «Mēs vēlamies savest kopā cilvēkus, kuri ar to nodarbojas vai ir nodarbojušies, lai viņi var dalīties pieredzē, apmainīties ar idejām un mācīties viens no otra,» viņš izklāsta savus plānus.

Fonda vadītājs arī cer, ka viņa un citu cilvēku centieni palīdzēs apturēt spēļu atkarības izplatību, kā arī būs iespējams izvairīties no tā, ko viņš dēvē par «neiedomājamu resursu izšķērdēšanu».

«Tie ir gudri puiši, ļoti inteliģenti, [viņi] varētu būt jebkas - ārsti, inženieri. Bet viņus vilina datorspēles, un galu galā viņi savu laiku izšķiež pie ekrāna,» viņš dalās savos novērojumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu