Izjauc milzu «zombētu» datoru perēkli Lielbritānijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Kādai amerikāņu datu drošības firmai «Trusteer» izdevies Lielbritānijā izjaukt milzu kriminālas darbības vajadzībām «zombētu» datoru tīklu jeb tā saukto «botnetu», kā arī izjaukt šī tīkla vadības centru, teikts kompānijas mājaslapā.

Paziņojumā teikts, ka «botnets», kas aptvēris ap 100 000 britiem piederošu datoru, ticis izmantots finanšu krāpniecībā, slepus vācot kredītkaršu numurus, paroles, bankas kontu informāciju un kodus un citus datus, kurus kombinējot var izmantot naudas izkrāpšanai un privātpersonu un uzņēmumu banku rēķinu iztukšošanai. Datoru savākšanai, to saimniekiem nezinot un parasti neko nemanot, izmantota datortārpa «Zeus» jaunāka versija. Tīkls ticis vadīts «no Austrumeiropas», raksta «Trusteer», neminot vārdā valstis.

«Trusteer» atklājis nesankcionēti pārvaldīto datoru kopienu, pēc rūpīgas izpētes lokalizējot un neitralizējot serverus, kas kalpoja kā noziedzniekiem pakļautā datoru tīkla vadības centrs un smadzenes.

«Trusteer» galvenais tehnoloģiju speciālists Amits Kleins izteicies, ka «zombēto» datoru tīkls bijis ļoti rafinēts un apveltīts ar spējām iegūt pietiekami daudz tehniska rakstura informācijas no banku un citu finanšu iestāžu klientiem, lai veiktu apjomīgas krāpnieciskas darbības, veicot naudas pārskaitījumus, upuriem nezinot. «Trusteer» specialitāte ir banku un finanšu iestāžu aizsardzība no uzbrukumiem un krāpšanos caur internetu.

Paziņojumā citētais speciālists stāstījis, ka ar «Zeus» palīdzību komplektētais «zombēto» datoru tīkls vadīts ar smalkām, profesionālām atskaitēm par katra «paverdzinātā» datora darbību, to savākto datu plūsmas analīzi, atrašanās vietu, operāciju sistēmu («Windows» versiju), jaunāko «zombēto» datoru kopienai piepulcināto datoru uzskati u.tml.

Vadības centra un noziedzīgiem mērķiem vāktajā datubāzē arī bijis iespējams meklēt atsevišķu finanšu iestāžu vārdus un ar tām saistītos, krāpniecībai noderīgos datus. Sistēma, kas savā funkciju klāstā līdzinās komerciālām lielu datu tīklu vadības sistēmām, arī spēja attālināti jaunināt uz «zombētiem» datoriem slepus ieperināto ļaundabīgo programmatūru, tāpat kā lielā uzņēmumā ir iespējams ar legāliem, komerciāliem rīkiem, piemēram, instalēt jaunāko tekstu rakstīšanas programmu uz simtiem vai pat tūkstošiem pa pasauli izkliedētu galda datoru.

Kleins teica, ka Lielbritānijā atklātais noziedzniekiem pakļautais datoru tīkls ir kārtējais piemērs, ka ļaundabīga programmatūra tiek ražota profesionāli un pielāgota reģionālām vajadzībām - šajā gadījumā, lai «botneta» saimnieki un to klienti - kriminālas bandas - varētu plosīties starp Lielbritānijas bankām un finanšu iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu