Daudzviet Latvijā ar astronomiem varēs vērot debesis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien no plkst.18 līdz plkst.20 daudzviet Latvijā zinošu astronomu vai astronomijas entuziastu pavadībā interesenti varēs caur teleskopu vērot debesis, aģentūra LETA uzzināja UNESCO Latvijas Nacionālajā komitejā.

Publiskie debess demonstrējumi notiks Rīgā pie Zolitūdes ģimnāzijas, Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā, observatorijā «Starspace» Rāmkalnos, Pumpuros, pie Pumpuru vidusskolas, pie Liepājas 1.ģimnāzijas ēkas, Daugavpils pilsētas Centra ģimnāzijas un Smiltenes ģimnāzijas, kā arī Latvijas Universitātes astronomiskajā tornī.

Ar šiem debess vērojumiem tiek atklātas Starptautiskā Astronomijas gada aktivitātes Latvijā. 2009.gads par Astronomijas gadu pasludināts pēc UNESCO iniciatīvas, un tam veltīto pasākumu mērķis ir svinēt 400.gadadienu, kopš Galileo Galilejs pirmoreiz pavērsa teleskopu pret debesīm, iezīmējot jaunu posmu cilvēces izpratnē par Saules sistēmu un Visumu. Visu gadu notiks dažādi pasākumi par astronomijas un Visuma izpētes jautājumiem, lai ikvienu tuvāk iepazīstinātu ar šo seno zinātnes nozari mūsdienu skatījumā.

Latvijā, tāpat kā citviet visā pasaulē notiks publisku debess demonstrējumu akcijas dažādās Latvijas pilsētās, astronomijai un kosmosam veltīts 37.starptautiskais bērnu mākslas konkurss «LIDICE 2009», vispasaules akcija «100 stundas ar astronomiju», astronomijas nometne, regulāri astronomu semināri, Mēness aptumsuma un meteoru novērojumi, konference «Astronomija Latvijā» un citi pasākumi.

Šī gada 22.jūlijā gaidāms arī ilgākais pilnais Saules aptumsums, kāds piedzīvots 21.gadsimtā. Tas ilgs sešas minūtes un 39 sekundes šaurā koridorā, kas ietver tādas valstis kā Indija, Bangladeša un Ķīna. 2009.gada novembra vidū ir sagaidāms arī spēcīgs Leonīda meteorītu lietus. Paredzams, ka tā laikā būs vērojamas līdz pat 500 krītošas zvaigznes stundā. Savukārt oktobra vidū ziemeļu puslodē Jupiters būs novērojams vakara krēslā, un tā būs lieliska iespēja apskatīt šo milzīgo planētu un tās mēnešus pat ar nelielu amatieru teleskopu.

Oficiālā Starptautiskā astronomijas gada atklāšana notiks 2009. gada 15.janvārī un 16.janvārī UNESCO galvenajā mītnē Parīzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu