Konkurenti: «MicroLink» iegāde stiprinās «Lattelekom» pozīcijas IT jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kudziņa

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi atzīst, ka IT uzņēmumu grupas «MicroLink» iegāde, ko SIA «Lattelekom» realizē kopā ar «Elion» un «Lietuvos Telekomas», stiprinās dominējošā fiksēto telekomunikāciju operatora pozīcijas IT un datu pārraides jomā un uzlabos konkurētspēju eksporta tirgū.

«Exigen Latvia» valdes priekšsēdētājs Guntis Urtāns aģentūrai LETA norādīja, ka šis darījums ir «Nr. 1 notikums IT nozarē šogad». Pēc viņa domām, paziņojums par šo darījumu apliecina, ka konsolidācija Baltijas IT nozarē turpinās.

Urtāns uzskata, ka «MicroLink» iegāde ļaus «Lattelekom» nostiprināt pozīcijas datu pārraides tīklu tirgū un uzlabot piedāvājumu korporatīvajiem klientiem sistēmu integrācijas sfērā. «Apvienojot «Lattelekom» vēlmes un «MicroLink» potenciālu strādāt šajā virzienā, uzlabosies iespējas konkurēt eksporta tirgū,» sacīja Urtāns.

Darījumu «Exigen Latvia» vadītājs vērtēja kā izdevīgu «MicroLink» akcionāriem. «Laiks rādīs, vai tas nesīs gandarījumu arī «MicroLink» darbiniekiem,» piebilda uzņēmējs.

Pēc «Telia MultiCom» mārketinga direktora Kaspara Spundes teiktā, šis darījums «Telia MultiCom» darbību tieši neskars, jo uzņēmums darbojas galvenokārt mājsaimniecību sektorā, kurā lielākais konkurents jau līdz šim bija un arī turpmāk būs «Lattelekom». Viņš ir pārliecināts, ka arī pēc «MicroLink» un «Lattelekom» apvienošanās «Telia MultiCom» saglabās stabilu otrā lielākā interneta pakalpojumu sniedzēja pozīciju mājsaimniecību sektorā.

Pēc Latvijas Interneta asociācijas datiem, «MicroLink» pieder aptuveni 12% interneta datu pārraides tirgus, bet «Lattelekom» — aptuveni 27%.

«Kopumā «MicroLink» pirkuma darījums no biznesa viedokļa ir vienkārša globalizācijas procesa izpausme, tomēr «Lattelekom» «eksmonopolista» pozīcijas ar to nevājinās un liecina par vēlmi saglabāt un kāpināt faktisko dominanti telekomunikāciju nozarē,» sacīja Spunde.

Viņš prognozēja, ka ar šo darījumu pieaugs «Lattelekom» tehnoloģiskais potenciāls, tiks palielināta biznesa klientu bāze un infrastruktūra, kā arī piesaistīts līdzšinējā konkurenta intelektuālais potenciāls. «Vienlaikus Latvijas tirgus zaudēs vienu starptautiskā interneta piegādātāju, tādējādi šajā nišā, vismaz uz laiku, mazināsies konkurence,» atzīmēja Spunde.

Uzņēmējs pauda pārliecību, ka pārmaiņu procesā iespējama gan klientu, gan darbaspēka migrācija, no kā varētu iegūt citi sektora uzņēmumi.

Kā sacīja «Baltkom» sabiedrisko attiecību konsultante Evija Ansonska, ņemot vērā līdzšinējo «MicroLink» darbību, arī pēc īpašnieku maiņas tā, visticamāk, būs vērsta uz korporatīvo klientu apkalpošanu un piesaisti.

Ansonska uzskata, ka ar šo darījumu «Lattelekom» vēlas nostiprināt savas pozīcijas IT jomā, kas līdz šim nav izdevies pārāk veiksmīgi. Viņa pieļāva iespēju, ka šajā tirgus segmentā izveidosies situācija, kāda pašlaik ir telefonsakaru tirgū, kad «Lattelekom», izmantojot savu dominējošo stāvokli, «apzināti kavē tirgus liberalizāciju un brīvu konkurenci».

Kā ziņots, Baltijas telekomunikāciju uzņēmumi «Lattelekom», «Elion» un «Lietuvos Telekomas» Tallinā parakstījuši IT uzņēmumu grupas «MicroLink» akciju iegādes līgumu.

Kā norāda «Lattelekom», šis darījums dos iespēju «Lattelekom», «Elion» un «Lietuvos Telekomas» izveidot konkurētspējīgus piedāvājumus starptautiski un attīstīt dažādus informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju eksporta pakalpojumus visā Baltijas jūras reģionā.

Nopirkti 95% «MicroLink» holdinga kompānijas, bet darījums vēl jāapstiprina visu trīs valstu Konkurences padomēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu