«Profesionāli lietotāji» varēs nemaksāt datu nesēju nodevu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Datortehnoloģiju asociācija (LDTA) un autortiesību aģentūras AKKA/LAA pārstāvis Ivars Mačulis vienojušies, ka skaidrojumi par tukšo datu nesēju nodevas maksājumu veikšanas kārtību tiks ievietoti internetā.

Ar šo informāciju varēs iepazīties lielāko tukšo nesēju un reproducēšanas iekārtu vairumtirgotāju un AKKA/LAA interneta mājas lapā.

Kā aģentūru LETA informēja LDTA izpilddirektors Dzintars Zariņš, darba grupa apspriedusi maksāšanas kārtību, maksātāju reģistrācijas un pārskatu formu, maksātāju un maksājumu saņēmēju tiesības un pienākumus.

Zariņš uzsvēra, ka jaunie Ministru kabineta noteikumi atšķirībā no iepriekšējās datu nesēju nodevas iekasēšanas kārtības paredz noteikt «profesionāla lietotāja» statusu. Šādiem lietotājiem tiks dota iespēja nemaksāt atlīdzību, reģistrējoties profesionālo lietotāju reģistrā. Viņš skaidroja, ka profesionālie lietotāji var būt gan raidorganizācijas, kas kompaktdisku matricas un citus datu nesējus izmanto profesionālajā darbībā, gan komersanti, kas tukšos materiālos nesējus vai reproducēšanai izmantojamās iekārtas ieved vai iegādājas no ievedēja vai izgatavotāja un izmanto darbu un blakustiesību objektu reproducēšanai komerciālā nolūkā.

Profesionālie lietotāji var būt arī komersanti un valsts vai pašvaldību iestādes, kas tukšos materiālos nesējus un reproducēšanai izmantojamās iekārtas lieto savā darbībā, neizmantojot tos reproducēšanai personiskām vajadzībām un tos neatsavinot.

LDTA vadītājs norādīja, ka, pēc asociācijas domām, arī patlaban mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijai AKKA/LAA maksājamā atlīdzība Latvijā ir nesamērīgi liela salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, un tas ir radījis aptuveni divkāršu tukšo matricu tirdzniecības kritumu Latvijā, līdz ar to nodarot valstij zaudējumus neiekasētu nodokļu veidā.

LETA jau informēja, ka valdība 10. maijā pieņēma jaunus noteikumus par tukšo datu nesēju atlīdzību, nosakot fiksētu atlīdzību par katru tukšo datu nesēju vienību, bet kopumā atlīdzības apjomu būtiski nemainot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu